poleznobg.net
здраве

Круша-сладка и полезна

Лечебните свойства на крушата са познати на хората от векове. В наколни жилища в Италия и Швейцария са открити крушови семена, а в епоса за троянската война при описанието на градините на Алкиное Омир нарича крушата „дар божи“.

съдържание

Освен на захари – фруктоза, глюкоза и по-малко захароза, крушовият плод е богат и на пектинови вещества, органични киселини, скорбяла, белтъчини, дъбилни вещества, минерални соли, етерични масла. Дъбилните вещества са концентрирани предимно в кората на плода. Когато те са в по-голямо количество вкусът на крушата е по-стипчив. Витаминният състав е разнообразен- витамин С, каротин, витамин В1, В2, В3, В6, РР, Е и др. От минералните соли в най-голямо количество е калия, следват го калций, фосфор, магнезий, желязо и др.

лечебно действие

Крушата подпомага храносмилането и перисталтиката на червата. Меките плодове действат слабително, но някои сортове, близки до диворастящите могат да имат запичащ ефект. Това се дължи на повишеното съдържание на танини. Народната медицина използва крушата (варена или печена) при бронхити, туберколоза, задух. Плода се използва при чернодробно-жлъчни заболявания. Имат диуретично действие, затова са полезни при възпалителни процеси в пикочните пътища и при наличието на камъни в бъбреците. Пресните круши са богати на захари, пектинови вещества, витамини и минерални соли и имат успокояващо действие върху нервната система, улесняват функционирането на жлезите с вътрешна секреция, подсилват имунната система и нормализират кръвното налягане.

Благодарение на съдържащия се в тях йод, консумацията им подпомага правилното функциониране на щитовидната жлеза.

При анемия, възпаление на гърлото и за подобряване на сърдечната дейност благоприятно въздействие оказва пресния сок от круша, който е и източник на флавоноиди, каротин, витамин С.

Листата на крушата също имат полезно действие върху нашия организъм. Отварата от листата има противовъзпалително действие и се използва при лечение на заболявания на пикочния мехур и пикочните пътища.

Дивата круша за разлика от култивираната има по-ниско водно и захарно съдържание, но е по-богата на белтъчини, мазнини, минерални соли, дъбилни вещества и витамините С и В1 са в по-голямо количество.

Дивата круша се използва за укрепване на сърцето, при смущения в храносмилателната система и като диуретично средство.

Сокът от сварени диви круши понижава температурата и има нервноуспокояващо действие. Поради високото съдържание на танин в дивите круши, сокът от сварени плодове приет на празен стомах е ефикасно средство при диария.

крушата в козметиката

подхранваща маска

Прясно изцеден сок се смесва с една лъжица извара и малко течна сметана. След 30 минути се измива с хладка вода.

за нормален тип кожа

Настъргва се добре омекнала круша, прибавя се малко течна сметана и една лъжица хума. След 15-20 минути лицето се измива с хладка вода и се намазва с подходящ крем.