poleznobg.net
здраве

Купен натурален сок

Какво съдържат рекламираните като 100% натурални сокове без добавени консерванти и оцветители със срок на годност няколко години? Учудващо голям брой хора са убедени, че всеки закупен от магазина натурален сок е неизменна част от здравословния им начин на живот и без негова помощ децата  им няма да бъдат снабдени със всички витамини и минерали.

Нека да проследим пътя на прясно изцедения портокал от Южна Америка до нашата трапеза. Целогодишно се произвежда и продава натурален сок. Но как става това при условие, че плододобива на портокалите е няколко месеца в годината? Като първа стъпка след обирането и транспортирането им за преработка те се изцеждат и сока им се пастьоризира на висока температура  – 95 градуса. Следва поставянето  и запечатването на  сока във варели.  До тук добре не слагат консерванти, така приготвения сок може и да издържи година, за две е вече спорен въпроса. Но при процеса на пастьоризация се губят повече от половината витамини и полезни вещества, съдържащи се в сока и се променят вкусовите му качества. Затова при отварянето на варелите и преди изсипването на натуралния сок в красива кутийка, той трябва да се овкуси, което съответно няма как да стане без добавянето на химичен коктейл от овкусители , аромати и оцветители. Допълнително се прибавя захар или друг подсладител, който е още по-вреден от захарта. Когато видим крайният резултат от всички тези процедури- чаша  сок с наситен оранжев цвят и вкус на току що изцеден портокал, не можем да не признаем чудесата, които химията е способна да сътвори.

Но всичко това няма нищо общо със стремежа ни към по-здравословен живот. Затова по-добре да извадим от шкафа забравената сокоизтисквачка и ще сме сигурни, че сока, който даваме на детето си е наистина 100% натурален.