poleznobg.net
диети

L-карнитин за отслабване

Ако  сте търсили метод за отслабване, тогава най-вероятно сте чували за L-карнитин. Той  е предназначен за активни спортисти, почитатели на фитнеса и се рекламира и като вещество ефективно изгарящо мазнини.

Голяма част от използващите L-карнитин за отслабване, изпитват замаяност, обща слабост, нервност и по-голям апетит, в резултат на който излишното тегло остава на същото място.

Какво всъщност е L-карнитинът?

L-карнитинът се продава на пазара и с имената: карнитин, левокарнитин. Всички те са намерили широко приложение в храненето на спортистите, за да ускорят процеса на изгаряне на мазнини. Другото известно име на това вещество е  В11.  L-карнитинът се синтезира в черния дроб и бъбречните клетки от аминокиселините – лизин и метионин, след което се  разпределя в цялото тяло.

L-карнитинът  може да се намери в различни концентрации в черния дроб и мускулите, като механизмът му на действие е оползотворяването на мастни киселини. По този начин карнитинът доставя мазнини в клетката, където впоследствие те се унищожават от митохондриите с преобразуване на енергия. По естествен път веществото навлиза в човешкия организъм заедно с млечните и месни храни. Когато в организма възникне дефицит на карнитин, се активира компенсаторният процес на синтеза на L-карнитин в бъбреците и черния дроб. Прилагането на този механизъм обаче зависи от наличието на:

  • желязо
  • Витамини от група В (3, 6, 9) и С
  • Лизин
  • метионин
  • Ензими

В случай на липса на някой от съставките по някаква причина, синтезът на карнитин от черния дроб се блокира. Това обикновено се наблюдава при хора, които не ядат месо и млечни продукти.

Води ли L-карнитинът  до сигурно отслабване?

Вещество се счита за аминокиселина, която има много общо с витамините от група В. Ефектът му върху човешкия организъм прилича на активно трениране. По време на физическа активност глюкозата в кръвта рязко намалява, провокирайки връзката на процеса на окисляване на мазнините и превръщането им в енергия. Но, както казахме голяма част от използващите L-карнитин за отслабване, изпитват замаяност, обща слабост, нервност и по-голям апетит, в резултат на който излишното тегло остава на същото място. Така, че ако търсите вълшебно хапче или сиропче водещи до бързо и трайно отслабване, по-добре спрете. Няма такова и всички „продукти за отслабване“, които се рекламират в интернет, са с временен ефект. Производителите на такива чудодейни средства просто печелят много пари от вашата наивност.

Влияние на L-карнитинът  върху интелекта

Увеличаването на умствените възможности на човека  е много изненадващ ефект от използването карнитина. Но това не означава, че всички гросмайстори са бивши фитнес манияци. Проучванията показват, че употребата на само два грама L-карнитин на ден в продължение на шест месеца ще доведе до подобрени умствени резултати.

Детоксикация на Черният дроб

Ефектът от детоксикацията се основава на факта, че L-карнитин подпомага функционирането на черния дроб и осигурява неутрализирането на ксенобиотици и органични киселини в неговите клетки, а също така допринася за ефективността на някои ензими.

Влияние върху сърдечно-съдовата система

Ефектът на  L-карнитин върху сърдечно-съдовата система не може да бъде пренебрегнат. Той се състои в трайно понижаване на холестерола, което води до предотвратяване на атеросклероза и мозъчен инсулт.

Да се върнем на първоначалничят въпрос „Води ли L-карнитинът  до сигурно отслабване?“.

Ефекта му е само краткотрайно отслабване и най-добре да набавим необходимият  L-карнитин за нашият организъм е, чрез балансирано и здравословно хранене, което пък от своя страна води до трайно отслабване и подобрение на общото физическо състояние.