poleznobg.net
билки

Лавандулата ароматна и полезна

Лавандулата е многогодишно, тревисто и разклонено храстче, достигащо на височина до 60 см. Коренът прониква дълбоко в почвата, а цветовете са синьо-виолетови. Лавандулата е медоносно растение.

използваема част

За лечебни цели се използват цветовете на растението, брани по време на цъфтежа юни-август. Сушат се на сянка. Изсушените цветове имат син цвят, приятна миризма и горчив вкус.

състав

Лавандулата има ценно етерично масло, дъбилни вещества, сапонини, гликозиди, горчиви вещества и др.

полезни и лечебни свойства

Цветовете на лавандулата имат нервно-успокоително, болко-успокоително и дезинфекциращо действие. Билката намира широко приложение при неврастения, мигрена, сърдечна невроза. Препоръчва се също така при чревни болки, безсъние, гастрит, газове в червата и др.

Българската народна медицина препоръчва лавандулата при главоболие и външно за налагане при стомашни болки, парализи, ревматизъм и др. Етерично масло смесено със спирт се използва при ревматични болки. Ароматната лавандула освен лековито и дезодориращо действие е показала и ефективност в борбата с молците. Не само ще запази дрехите, но и ще им придаде и един прекрасен изискан аромат.

лавандулово масло

Лавандуловото масло има прозрачен жълтозелен цвят и силен наситен аромат. В химичният му състав са открити повече от 200 компонента. Качеството и аромата на лавандуловото масло се дължат най-вече на съдържанието на естера линалилоцетат. В него има още линолол,  геранилол, борнеол,  камфор,  танини и др. Богатият химичен състав определя широкото му използване в козметиката, парфюмерията, аромотерапията и за лечебни цели. То притежава силно антибактериално действие .През 20-те години на миналия век е установено, че лавандуловото масло убива причинителите на тиф, туберколоза, пневмококовите и стрептококовите бактерии.  Вътрешно лавандуловото масло се приема като се капнат няколко капки върху бучка захар. Лавандуловото масло се използва като силно противогъбично средство и за разлика от антибиотиците, към него болестотворните микроорганизми не проявяват резистентност.

Леко затоплено на водна баня лавандулово масло се употребява и при болки в ушите, като се разтрива около ушната мида.

начин на употреба

Една супена лъжица от цветовете на лавандулата се заливат с 300 мл. вряла вода. Оставят се да киснат около половин час. Запарката се пие три пъти дневно преди ядене.

лавандула в саксия

Лавандулата не е капризна и лесно можем да си я отгледаме в къщи. Препоръчително е да и осигурим сравнително широка саксия. Почвата трябва да е лека, аерирана и добре подхранена с хранителни вещества. Отглеждането, чрез семена е по-бавен процес. По-бързо и винаги сполучливо е отглеждането на лавандула, чрез разделението на стари коренища. Лавандулата най-добре вирее на слънчеви места, но понася и  лека сянка. Нуждае се от умерено поливане, периодично окопаване и подрязване на прецъфтелите стръкове.