poleznobg.net
здраве

Лечение с вино

Виното е било познато още  9000 години преди нашата ера, според изследванията на археолозите. Хората  от древни времена са открили лечебните качества на виното.В Европа производството му е започнало преди 1500 години, в случая говорим за днешна така наречена Западна Европа. Няколко хилядолетия преди тях, по-точно 5000 години, на територията на днешна България траките са произвеждали вино. Те са смятани за най-добрите винари през Античноста. Според Омир най-ароматното и гъсто вино било именно на траките, които издигнали виното в култ.  Редовната му употреба в умерени количества може да ни предпази и излекува от много болести. Виното е полезно за човешкия организъм с богатото си съдържание на над 700 вещества оказващи благоприятно влияние върху нашето здраве. Луи Пастьор още преди години е доказал, че виното получено от чист гроздов сок е най- полезната и хигиенична напитка, а богатия и разнообразен състав, я правят изключително важна за правилното функциониране на човешкия организъм.

подобрява храносмилането

Редовната консумация на вино, в малки количества приемани по време на хранене, подобряват процесите на храносмилането. За това допринася богатото съдържание на баластни вещества в напитката.

предпазва от рак

Във виното се съдържат големи количества елагова киселина и флавоноиди, които ефикасно предпазват от вредното влияние на свободните радикали и по този начин предпазват клетките от увреждания.

антибактериално действие

Съдържанието на витамини във виното ( С и от В- групата), наред с други полезни вещества, му придава силното антисептично действие. Установено е, че вирусите на туберколозата загиват във виното за 15 -20 минути.

успокоява нервната система

 Комбинацията от полезни вещества и етанол действа успокояващо на нервната система и подобрява качеството на съня.

предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Виното действа изключително укрепващо на сърцето. Повишава нивото на така наречен „добър холестерол“ и по този начин помата за изчистването на артериите от вредните отлагания. Съдържанието на калий във виното има кардиотонично действие и по-този начин регулира сърдечната дейност. Учените са установили, че при умерена консумация на качествено вино, получено от чист гроздов сок се намалява значително появата на сърдечно-съдови заболявания. Проучването е направено към средата на 80-те години на миналия век. От него станало ясно, че смъртните случаи в Америка в резултат на сърдечно-съдови заболявания са 50 процента повече, в сравнение с Франция и страните от Средиземноморския регион, където редовната употреба на вино е традиция.

забавя стареенето на мозъка

Съдържанието на резерватрол във виното, прави тази напитка уникална по своята същност. Резерватролът това е естествен щит, дарен ни от природата за нашия мозък.  С негова помощ се засилва силата на ензимите, които стимулират възстановяването на нервните клетки на мозъка. Доказано е, че всекидневната консумация на качествено вино (пак ще кажем в малки количества), значително подобрява паметта. За разлика от флавоноидите, които се съдържат още в гроздето, резерватролът се образува при преработката на гроздето във вино.

За тези, които са решили да се предпазят от болести или да се лекуват с вино ще напомня, че лечебния му ефект могат да усетят само при редовна и умерена консумация. По-големите количества прието вино е доказано от практиката , че не повишава концентрацията и бързината на ума. Затова консумирайте в приятна компания и с мярка. Наздраве!