poleznobg.net
здраве

Лечебни свойства на офиката

Офиката е богата на белтъчини, мазнини, захари, органични киселини, от които сорбиновата и парасорбиновата киселина  притежават бактерицидни свойства. Парасобриновата киселина се съдържа в зелените плодове и при узряването им се трансформира в сорбинова киселина и сорбит, използвани като безвреден подсладител за диабетици. Офиката съдържа и много свободни аминокиселини, дъбилни вещества, минерални соли, а от витаминния състав най-голяма е концентрацията на витамин С, Р и каротин.

Въпреки богатия си и разнообразен химичен, витаминен и минерален състав офиката не е много консумиран плод. Горчиво-тръпчивия вкус е причина за слабата популярност на този изключително полезен дар от природата. Проблема се разрешава при замразяване на плодовете. Тогава те омекват, тръпчивия вкус се загубва за сметка на увеличаване на сладостта и подобряване на вкусовите качества. Горчивината намалява с 50-60% и при потапяне на офиката за около 3 мин в кипяща леко подсолена вода.

лечебни свойства

Офиката е ценно поливитаминно, лекарствено и профилактично средство при хипо- и авитаминози. Съдържането на каротин  е почти два пъти повече от морковите.

Нормализира обмяната на веществата.

За лечение се използват зрелите плодове, цветовете, корените и листата на растението.

Консумацията на пресни плодове е полезна при артеросклероза и хипертония.

В народната медицина офиката се използва за лечението на бъбречни заболявания – възпаление, камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур; като диуретично средство; при стомашно-чревни болести- гастрит, колики, понижена киселинност на стомашния сок; запек- има слабително действие; при чернодробни и жлъчни заболявания – намалява съдържанието на мазнини в черния дроб, притежава жлъчегонно действие; болести на сърдечно-съдовата система- при анемия, възпрепятства натрупването на холестерол в кръвта, понижава кръвното налягане; много добро кръвоспиращо средство; при ревматизъм; за стимулиране на храносмилателната, нервната и мускулна дейност.

Отвара от плода или цвета на офика се използва при кашлица и заболяване на щитовидната жлеза.

лечебни рецепти

за подсилване на имунитета

Една супена лъжица плодове се заливат с 200 мл вряла вода. Отварата се изпива бавно на глътки в продължение на целия ден.

при заболявания на черния дроб и жлъчката

Приготвя се чай от листа, като 1 супена лъжица изсушени листа се заливат с 600 мл вряла вода. Течността  се изпива на три пъти преди хранене.

при грип

Приготвя се спиртна настойка от пресни плодове. Около 200-250 г пресни и намачкани плодове се заливат с един литър немного силна ракия. След около две седмици се прецежда и се приема по една чаена лъжичка три пъти дневно.

при диабет

Прави се запарка, като  една супена леко намачкани плодове се залива с 500 мл вряла вода. След изстиване запарката се изпива в продължение на целия ден.