poleznobg.net
здраве

Лечебни качества на крушата

Крушата притежава силно противовъзпалително и антибиотично действие. Съдържанието на фенолови съединения помага за укрепването на кръвононите съдове и възпрепятства развитието на артеросклерозата.

състав на крушите

Плодовете са богати на фибри, витамин С, витамин К,, каротин, витамин В1, В2, В3, В6, РР, Е и др. От минералните соли в най-голямо количество е калия, следват го калций, фосфор, магнезий, желязо , мед,   цинк и др.Освен на захари – фруктоза, глюкоза и по-малко захароза, крушовият плод е богат и на пектинови вещества, органични киселини, скорбяла, белтъчини, дъбилни вещества и етерични масла.

лечебни качества

-Консумацията на пресни круши се препоръчва при болести на дихателната система.

-Подпомагат лечението на диабет.

-Съдържат полифеноли, предотвратяващи развитието на диабет от тип 2. Редовната консумация на круши намалява нивата на кръвната захар.

– Имат антиалергично действие.

-Съдържанието на естествения антихистамин – куерцитин, облекчава симптомите на сенната хрема. 

-Намаляват стреса- Консумацията дори и само на една круша сутрин е в състояние да ни тонизира и  зареди с добро настроение през целия ден. Това се дължи на съдържащите се в нея етерични масла.

-Предпазват от появата на остеропороза – високата концентрация на минерала Бор в тях помага за задържане на калция в организма.

отслабване с круши

Съдържат микроелементи, участващи активно в обмяната на веществата. Това ги прави незаменима добавка към всяка диета.Крушата подпомага храносмилането и перисталтиката на червата. Меките плодове действат слабително, но някои сортове, близки до диворастящите могат да имат запичащ ефект. 

Слабителното им действие гарантира редовното изпразване на дебелото черво и изхвърлянето на токсините от организма.