poleznobg.net
здраве

Лечебни качества на картофите

Картофът има постоянно присъствие на нашата трапеза и вероятно се мислим,че знаем всичко за него и нищо не би ни изненадало. Но дългогодишни изследвания са показали,че картофите освен вкусна са и полезна храна. Естествено важно значение има и начина на приготвяне и консумиране  на картофите. В Европа първоначално са били внесени като цвете, понеже са ги смятали за силно отровни. Едва през 17 век са започнали да възприемат картофите като храна за бедните.

описание

Картофите произхожат от Южна Америка от района на Колумбия. Те са многогодишни растения от рода кучешко грозде на семейство картофови. Картофите са нискостеблени растения,  цветовете им обикновенно са бели с жълти тичинки. Цветовете на картофа са двуполови и много често се самоопрашват или се опрашват с други картофени растения. Донякъде са имали право да смятат картофите за отровни, защото те съдържат алкалоида соланин, които е отровен. Количеството му в картофите нараства, когато те се оставят на слънце. Външен белег за соланина в картофите е тяхното позеленяване. Затова трябва да сме внимателни при съхранението на картофите и не трябва да ги оставяме да стоят на пряка слънчева светлина.

лечебни качества на картофите

  • Консумацията на картофи се препоръчва за пречистване на кръвта.
  • Картофите абсорбират киселините в стомаха, затова са полезни при язва и гастрит, подпомагат храносмилането.
  • Новите изследвания показват, че картофите са най-полезни, когато се консумират с обвивката, поради съдържанието в нея на хлорогенна киселина и ролифенол, които предпазват клетките от мутация, виновна за появата на някои видове рак. Установено е ,че картофената обвивка има антиоксидантно дейктвие и неутрализира свободните радикали.
  • Доказано е ,че картофите имат и противовирусно действие. Съединенията имащи противовирусно и антиоксидантно действие се съдържат с суровите картофи. Затова за лечебни цели се използва сока от суров картоф.
  • Картофите са богати на витамин С и скорбяла, което ги прави отличен заместител на хляба.

Ако са печени или варени картофите са диетична и вкусна храна. Установено е, че в 100г картофи има само 80 калории. Но, ако ги предпочитаме под формата на чипс или пържени, тогава можем само да си навредим на здравето и чувствително да си увеличим килограмите. При топлинния процес на приготвяне на чипса и пържените картофи, особено ако мазнината е употребявана многократно се образуват карцерогенни вещества. Освен това при консумацията им в стомаха се образуват киселини, предизвикващи язва или гастрит. Затова те не се препоръчват за храна на малки деца, тъй като са особено вредни за техните по-нежни стомахчета.

Народната медицина употребява картофите при навяхване и отток на ставите. Един средноголям картоф се настъргва и под формата на компрес престоява на навехнатото място една нощ. Ако се налага процедурата се повтаря наколко дена подред.

лечение на гастрит

Един килограм по-дребни картофи се запичат без обелките. След това се пасират добре и се прибавя 500 гр чист пчелен мед. Взема се три-четири пъти на ден на гладно по една лъжица. След три седмици лечението може да се повтори при нужда.

лечение на бронхит

Във водата,в която са врели картофите се прибавя смола от бял бор с големината на грахово зърно  . Правят се инхалации няколко пъти дневно.

почистване на токсините от черния дроб

Един килограм картофи се обелва и сварява в четири-пет литра вода на слаб огън, докато картофите станат почти на каша. Прибавя се малко сол и се оставят да се отаят. Така получената вода се пресипва в отделен съд. От нея се вземат по 2-3 супени лъжици поне половин час преди хранене в продължение на един месец.