poleznobg.net
здраве

Лечебни ползи от слънчогледа

Цветовете, питата, листата и семената на слънчогледа имат температуро-понижаващо , спазмолитично и апетитовъзбуждащо действие.

При грип и бронхит се прави спиртна настойка от сухи стъбла в съотношение 1:10. Приема се по 20-30 капки(или една супена лъжица) на всеки два часа.

Лечебните качества на слънчогледа се дължат на химичния му състав и на съдържащите се в него биологично активни вещества.

семки

Семките на слънчогледа освен масло съдържат още и въглеводороди, белтъчни вещества, хлорогенова киселина, фитин (помага за преодоляването на физическата и психическата умора, стреса, за подобряване на паметта и концентрацията ),каротиноиди, фосфолипиди, ензими, лимонена и винена киселина, селен, който е съставна част от множество важни ензими. В семките има и високо съдържание на витамин Е, който действа като антиоксидант и подпомага младежкия вид на кожата. Слънчогледовите семки са богати също така на витамин D, магнезий, цинк, натрий ,желязо и др.

Слънчогледовото олио е полезно при чернодробни заболявания. Сутрин на гладно се взема по една супена лъжица.

листа

Листата на растението съдържат каротиноиди (действат като антиоксидант и имат силно противораково действие), органични киселини.

цветните листчета

Богати са на флавоновия глюкозид кверцимеритрин, скополин (кумарин), антоцианиди, органични киселини и др. От тях се приготвя спиртна настойка използваща се като жлъчогонно средство.

Течен екстракт от слънчогледа има бактерицидно действие спрямо някои видове бактерии. Цветните листчета и листата намират приложение при лечението на жълтеница, при липса на апетит и заболявания на сърцето.

В народната медицина растението се употребява при висока температура, ревматизъм, стомашни болки и др.

Слънчогледовото масло е полезно при артеросклероза. В него се съдържат фитостерини, които понижават нивото на холестерол в кръвта и предпазват от рак на дебелото черво.