poleznobg.net
здраве

Лечебни рецепти с мляко

Преди да започнем да говорим колко е полезно млякото за здравето ни, ще направим някои уточнения. Българското кисело мляко без допълнително добавени консерванти,  подобрители, сухи вещества, съдържащо в себе си нашенската бактерия лактобацилус булгарикус е  с доказано изключително полезно въздействие върху човешкия организъм. Друг е въпросът, че не всеки има достъп до истинско кисело мляко, а и не се виждат по неокосените тревни площи на междублоковите пространства някой да си пасе кравата и козичката, засега. Екскурзията до Япония за закупуване на качествено кисело мляко с нашата си бактерия е  малко скъпичка,но това не ни пречи да си припомним уникалните качества и лечебни ползи на Българското кисело мляко и да се надяваме контролът върху продаваното в магазина да стане по-голям.

Млякото съдържа осемте незаменими аминокиселини. Според учените редовната консумация на кисело мляко предотвратява раковите заболявания на храносмилателната система и най-вече на дебелото черво.

Млечната мазнина е ценна  хранителна съставка на млякото. Млечното масло има свойството да се топи при ниска температура 25-30 градуса и да преминава в течно състояние в храносмилателния тракт. По този начин то по-лесно се усвоява от организма.

Млечната захар или по-известна като лактоза в природата се среща единствено в млякото. Тя улеснява усвояването на калция от организма, има диуретично действие и лек слабителен ефект.

Млечната киселина участва в процесите на обмяната на веществата в организма. Тя се образува като междинен продукт на въглеводородната обмяна. Освен това млечната киселина стимулира отделянето на стомашен сок, усилва чревната перисталтика, подобрява усвояването на калция като го превръща в разтворими соли и не на последно място подсилва имунната система. Млечната киселина образувана в дебелото черво от млечнокиселите бактерии потиска гнилостните процеси  и предотвратява образуването на токсични продукти. Установено е, че благодарение на млечнокиселите бактерии се образуват антибиотични вещества, които допринасят за лечебния ефект на киселото мляко.

народни лечебни рецепти с мляко

при шипове

Настъргва се наситно едно неголямо резенче целина и се разбърква в една чаена чаша кисело мляко. Лечението се провежда в продължение на един месец сутрин и вечер половин час преди хранене. След това се прави почивка един месец и се повтаря, ако има нужда.

при бронхит

В чаша топло прясно мляко се капват 20 капки спиртен разтвор на прополис.  Изпива се по една чаша три пъти дневно преди хранене.

за подсилване на организма

В една чаена чаша кисело мляко се смесват една супена лъжица пектин, една супена лъжица мед и щипка канела. Тази смес се приготвя два пъти дневно сутрин и вечер преди хранене.

при камъни в бъбреците

В половин кофичка кисело мляко се слагат две супени лъжици смелено ленено семе и половин връзка ситно нарязан магданоз. След половин час млякото се консумира на гладно.