poleznobg.net
билки

Лечебни рецепти с целина

Освен като подправка, целината е известна още и като лечебно средство срещу болки в стомаха, червата, за предотвратяване на гнилостни процеси в тях, за понижение на кръвното налягане. Коренът от целина има противовъзпалително действие при остри и хронични бъбречни заболявания, при подагра, ревматични заболявания и др.

Целината е ценна храна при хора с проблеми на сърдечно-съдовата система, диабет, дерматит  и отоци.

състав на целината

В целината се съдържа голямо количество витамин С, фибри, калий, кобалт, манган, витамин В6. Билката е източник на калций, витамин В1, В2, магнезий ,витамин А, фосфор и желязо.

отслабване с целина

Целината е отличен зеленчук, подпомагащ отслабването. Има силно диуретично действие, малко калории и много фибри. Включването му в рецептите на различни зеленчукови смутита ще улесни изхвърлянето на излишната вода от организма, изчистването на шлаките и борбата с неприятния целулит.

лечебни рецепти с целина

при невроза

Една супена лъжица ситно нарязана целина се залива с 200-250 мл  студена вода, оставя се да кипне. Прецежда се и течността  се изпива  в продължение на целия ден.

при шипове

Един килограм целина се нарязва наситно и се вари в 3 литра вода. Когато течността намалее наполовина се маха от котлона и след прецеждане се пие по 50мл три пъти дневно.

целината в кулинарията

 В кулинарията целината се използва в пресен, варен или сушен вид. Прясна се използва при приготвянето на различни видове салати или прясно изцедени зеленчукови смутита. Варена влиза в състава на супи и сосове. Подправката идеално допълва вкуса на ястия с месо или картофи. Поради наличието на етерично масло в семената те имат силен аромат и ако желаем ястието да е  с по-наситен аромат преди слагането им в гозбата ги стриваме със сол.

майонезен сос с целина

Блендират се   двайсетина(или една шепа) листа от целина, майонеза около 200 гр и 2-3 супени лъжици лимонов сок. Получения майонезен сос има свеж леко кисел вкус и е подходящ за зелена салата, картофени и месни ястия.