poleznobg.net
здраве

Лечебни свойства на ягодите

Ягодите са полезни за всяка възраст. Високото им съдържание на желязо действа кръвотворно и кръвопречистващо. Калциевите и фосфорните соли спомагат за укрепването на организма, като същевременно усилват съкратителната способност и еластичността на мускулите. Калиевите соли подобряват дейността на сърдечната мускулатура и на дихателните органи, подпомагат отделянето на излишните течности от организма. Това прави ягодите отличен помощник при отслабването и ни предпазват от хипертония и артеросклероза.

Съдържащите се в плода органични киселини подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането. Високата концентрация на пектинови вещества действа благоприятно на чревната микрофлора и в комбинация със семенцата оказва леко слабително действие. Затова те са особено полезни при лениви черва и стомашно-чревни заболявания.

Ягодите намаляват киселинността на урината, затова се препоръчва консумацията им от болни от подагра, чернодробни заболявания и при наличието на пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката.

Високото им съдържание на витамин С ги прави незаменими при пролетна умора. Плодът действа благоприятно при възпаление на устната кухина и заздравява венците.

Ягодите стимулират функциите на жлезите с вътрешна секреция

Лечебно действие оказват намачканите диви ягоди върху екземи.

Отвара от листата на ягодата има запичащ, противовъзпалителен и диуретичен ефект.

Козметично действие

В народната медицина се употребяват намачкани ягоди или пресен ягодов сок за отстраняване на петна, лунички и екземи по кожата. Ягодите се използват и за избелване на зъбите.