poleznobg.net
билки

Липа

Наближава времето липите да изпълнят въздуха със силния си и  прекрасен аромат. Установено е, че дори 15 минутна почивка под цъфнало липово дърво значително намалява стреса и подобрява съня.

състав

Лечебните си свойства липовия цвят дължи на съдържащите се в него етерично масло, флавоновия гликозид хесперидин, гликозида тилиацин, сапонини, дъбилни вещества, провитамин А, витамин С, танини и др.

използваема част

За лечебни цели се използва цветът на всички видове липа , брани по време на цъфтежа. При брането се внимава цветовете да не се мачкат, защото след това потъмняват. Изсушеният цвят е със светлозелен цвят, а присъцветника е жълтозелен. Билката притежава приятна миризма и леко сладникав вкус.

лечебно действие

Чаят от липов цвят притежава потогонно и пикочогонно действие, има силно тонизиращо и противомикробно свойство. Прилага се като отхрачващо средство при болести на дихателните пътища-бронхити, пневмонии, ангини. Намира приложение при лечението на ревматични болки, неврити  и заболявания на пикочните органи.

Редовната му употреба подсилва имунната система и намалява риска от простудни заболявания.

В българската народна медицина чая от липов цвят се прилага още при болки в стомаха и червата, шарка, кожни обриви, главоболие, епилепсия, виене на свет, за успокояване на нервни състояния, пресипнал глас, диария и др.

Външно липовият цвят се препоръчва за релаксиращи вани, за гаргара при възпаления на гърлото, венците и зъбобол.

начин на употреба

Една супена лъжица липов цвят се залива с 250 мл вряла вода, след 15-20 минути запарката се прецежда и се изпива топла, като по желание може да се подслади с пчелен мед.

За външно приложение 100 г липов цвят се слага да заври в 2 л вода, прецежда се и се използва след 20 минути.