poleznobg.net
билкиизбрани

Лопен. Помощник в борбата с кашлицата.

 

Качествата на лопенът или царска свещ, както го наричат някъде са малко познати и неизползвани пълноценно. Възможно е някои да не го употребява от страх,защото растението при неправилна употреба е отровно, но така е и с всяко лекарство. Затова е добре да се запознаем с качествата и характеристиките на тази билка,за да можем пълноценно и безопасно да се възползваме от здравословните и свойства.

лопен(verbascum thapsiforte,verbascum phlamoides)

разпространение

Лопенът принадлежи към семейство Живеничеви. Расте и се разпространява най-добре по ливадите и дъбовите гори в цялата страна.

описание

Лопенът е двугодишно тревисто растение с изправено стъбло,достигащо на височина до 150 см. През първата година се образува розетка от листа,а през втората година се образува така характерното за него стъбло. Листата му са заострени и яйцевидни. Коренът проникващ дълбоко в почвата е дълъг с малки власинки. Цветовете се намират на върха на стъблото и са събрани в гроздовидни съцветия. Първи цъфтят тези,които са най-отдолу. Чашката е петделна с власинки,венчето е златистожълто петлистно и в основата си е сраснато. За лечение се използват и двата вида лопен мъхестия-verbascum phlamoides и гъстоцветния-verbascum thapsiforte. Разликата между двата вида лопен е ,че мъхестия има по-дребни цветове,листата му са с къси дръжки и стъблото е по-късо в сравнение с гъстоцветния. Плодът на двата вида лопен е многосеменна кутийка с кафяви семена. Лопенът е медоносно растение.

плодов чай с облепиха, ябълки, офика, мечо грозде, стафиди

коя част от лопена се използва

Изолзват се венчелистчетата,без чашката. Те трябва да се берат по време на цъфтежа юни-септември. Венчелистчетата се сушат бързо,на сянка при добре аерирано помещение. Ако сушенето се забави цвета ще почернее. Добре изсушената билка е със жълто-златист цвят,с характерна медоподобна миризма и сладникав вкус.

състав на лопена

Лопенът съдържа етерично масло, кумарин, въглехидрати до 12 процента, сапонини и слузно вещество бета каротин, мастни киселини и т.н.

лечебно действие

Благодарение на наличието на сапонини и слузно вещество в състава си тази билка има силно противо-възпалително, отхрачващо и омекотяващо лигавицата действие. Цветът на лопена се употребява при упорита кашлица, бронхит,магарешка кашлица,пресипнал глас,задух туберколоза и т.н. С тази билка може да се правят гаргари при болки в гърлото. Прилага се и при заболявания на стомашно-чревния тракт, диария и чернодробно-жлъчни заболявания.  При отоци по крайниците може да се направят лапи от листата.

начин на употреба

Взема се 1 супена лъжица сушен цвят и се залива с 300 мл вряла вода. Оставя се да кисне 15 минути, но не повече.  Отварата се разделя на три равни части. Приема се на гладно 3 пъти на ден преди ядене. Пожелание може да се подслади с чист пчелен мед.