poleznobg.net
здраве

Лукът-лек от природата

Родината на лука е Средна Азия, откъдето се разпространява в Египет, Рим и Гърция. След това постепенно лукът се разпространява и отглежда в целия свят, поради изключителните му лечебни качества. Наличието на летливи вещества в лука помага  за унищожаването на различни видове бактерии, в това число тези на туберколозата, дифтерита и различни видове стрептококи. Установено е ,че  в него се  съдържат  биоактивни вещества, като флавоноиди, тиосулфинати, алинин и др. , които в съчетание с изключителния му витаминозен баланс го правят мощен природен лек в борбата с редица болести.

природен антибиотик

В съдържанието на лука освен етерично масло, флавоноиди, захари, гликозиди има и антибиотични вещества, като фитонциди, които потискат развитието на редица болестотворни организми.

предпазва от грип

Лукът ефикасно предпазва от грип и лекува заболявания на горните дихателни пътища. Сок от пресен лук се прилага при бронхит, ангина и пневмония.

понижава кръвната захар

Поради съдържащите се в лука растителни хормони подобни на инсулина, той помага за намаляване нивото на кръвната захар.

стимулира целия организъм

Поради съдържащите се в лука изключителни биоактивни вещества се стимулира дейноста на целия човешки организъм. Подобрява се работата на храносмилателния тракт, намалява се нивото на холестерола, нормализира се сърдечната дейност, стимулира дейността на жлъчката, отстранява излишните газове и действа успокояващо на нервната система.

блокира развитието на рака

Според някои учени изключителния  баланс между съдържащите се в лука биоактивни вещества спомагат за спиране развитието на рак в организма.

Външно лука се употребява за отстраняване на лунички по кожата,за лечение на мазоли, за стимулиране растежа на косата и др.

рецепти с лук

при пневмония и катар на горните дихателни пътища

първи вариант

Няколко средно големи глави лук се настъргват, слагат се в три литров буркан и се покриват седна чаена чаша захар. Оставя се да престои едно денонощие и от образувалият се сок се взема по една супена лъжица шест-седем пъти дневно.

втори вариант

Около един килограм лук се настъргва много на дребно и с помоща на тензух се прецежда сока. Подслажда се със 150-200 грама чист пчелен мед и се приема няколко пъти дневно, на гладно, по една супена лъжица.

при запек

Цяла, необелена глава лук се запича добре във фурната. След това обелките се отстраняват и лука се изяжда Най-добър резултат дава това, когато лука се консумира на гладно полят с една супена лъжица чист пчелен мед.

при хрема

първи вариант

Нарязва се една глава лук наситно и се завива в чиста памучна кърпа. Слага се под носа и се диша през нея една-две минути.Процедурата се повтаря няколко пъти на ден.

втори вариант

Една голяма глава лук се нарязва наситно ,залива с ракия и се добавя една лъжица чист пчелен мед. Разбърква се и се оставя да престои 5-6 часа. Прецеждда се и се взема по една супена лъжица няколко пъти на ден.