poleznobg.net
диети

Лунна диета

Лунната диета е чудесен начин да се пречистим от натрупаните токсини и да се избавим от излишното количество вода в организма ни. Водата е основна част от човешкото тяло, тя формира от 45 до 75 процента от телесното тегло. Голямата разлика в процентите се обуславя от възрастта, пола, расата и климата. Учените вече са доказали влиянието на луната върху приливите и отливите. Диетолозите на база на тези изследвания препоръчват спазването на така наречената лунна диета. Тя се основава на цикличността на лунните фази и с нейна помощ по естествен начин се регулират течностите в организма и тялото се освобождава от натрупаните токсини.

пълнолуние и новолуние

При пълнолуние и новолуние се променя атмосферното налягане и движението на водата. Пълнолунието е времето на отлив, тогава водата от междуклетъчните пространства се придвижва навътре в клетките, а при новолуние настъпва обратния процес – движението на водата е навън от клетките. Спазването на  лунната диета по време на пълнолуние и новолуние ни помага да се справим със задържането на течности в организма и стимулира намаляването на мазнините .

По време на диетата се приемат само течности – минерална вода, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, позволява се по една чашка кафе без захар. Лунната диета се прави веднъж седмично, в зависимост от фазите на луната. Тя започва в точно определен час, който съвпада с началото на съответната фаза. Препоръчително е да намалите количеството на храната, която поемате още от предния ден.

Лунната диета не трябва да се прилага от хора, които страдат от метаболитни заболявания, като диабет и болести на кръвта, а също така е противопоказна за  бременни жени и кърмачки.

варианти на Лунната диета

първи вариант

При този вариант продължителността на диетата е 24 часова. Започва от началото на съответната фаза до същия час на следващия ден. В този период се приемат само вода (може и  минерална), чай, който може да подсладите с мед,  едно неподсладено кафе, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.

втори вариант

Тук продължителността на диетата е 72 часа. Началото и е 24 часа преди настъпването на съответната фаза, а краят и е 24 часа след приключване на фазата. Спазването на този вариант се препоръчва само един път в месеца. Най-ефикасни резултати се получават при пълнолуние. При този вариант е разрешено първият ден да се консумират сурови или варени зеленчуци, вторият ден се приемат само течности, а третият ден може и малко ананас или  гъби и зеленчуци приготвени на пара.

За да бъде ефективна диетата след приключването и не бързайте да се върнете към нормалният ви хранителен режим. Трябва да направите захранване. Първият ден е препоръчителна консумацията на повече плодове и зеленчуци, немазно месо или риба. А ако свикнете да приготвяте повече ястия на пара, избягвате пърженото. Ако забравите газираните напитки и включите в програмата си редовно физическо натоварване, бъдете сигурни, че положителния резултат няма да закъснее.