poleznobg.net
здраве

Магданозът – вкусен и полезен

Магданозът е не само вкусна и приятна подправка, но и ефикасно лекарство за редица заболявания. В свежите зелени листенца на магданоза се крият неподозирани количества витамини, като преобладаващи са от В -групата и витамин С. Съдържа още каротин, фолиева киселина, витамин Е. Магданозът е богат на минерални соли, а от микроелементите в най-голямо количество са желязото и сярата.Ценният му състав го прави полезен при заболявания на храносмилателния тракт, заболявания на черния дроб, сърдечно- съдови болести , нарушения на работата на щитовидната жлеза и др.

повишава перисталтиката

Магданозът засилва секрецията на храносмилателните жлези, перисталтиката на червата и действа газогонно.  Действа диуретично  и дезинфикциращо.

антиоксидант

Антиоксидантите са  биохимични вещества, които действат благоприятно и отпускащо върху организма ни. Това се нискомолекулни съединения, чието основно свойство е да унищожават свободните радикали в организма ни и по-този начин ни предпазват от развитието на тежки болести. Богатият и балансиран състав на магданоза го прави изключителен антиоксидант, защитаващ нашия организъм  от вредното влияние на свободните радикали.

богат витаминен и минерален състав

По съдържание на витамин С магданоза превъзхожда много плодове и зеленчуци. А съдържанието на каротин в него е почти колкото в морковите. Установено е ,че в 100 грама магданоз се съдържа двудневната норма каротин за човек. В него има още и витамини от В -групата, К, РР, фолиева киселина, калий, магнезий, желязо и др. В 100 грама магданоз се съдържат около 340 мг калий, което го прави изключително полезен при сърдечно-съдови заболявания.

регулира кръвната захар

Според изследванията магданозът е отлично средство в борбата с диабета, тъй като ефективно регулира нивото на кръвната захар в организма.

очни заболявания

Балансирания витаминен и минерален състав го прави изключително полезен при лекуването на различни очни заболявания.

нарушена менструация

Магданозът регулира нередовната менструация. Не се препоръчва провеждането на лечение с магданоз или повишена консумация от бременни, тъй като засилва контракциите на матката.

лечебни рецепти  с магданоз

при диабет

смути с магданоз

Вземат се около 2 килограма магданоз, 1 чаена лъжичка сол и около 3 литра мляко. Рецептата се повтаря от два до три пъти най-много през седмицата.

при сърдечни заболявания

Три връзки магданоз се нарязва на ситно заедно с дръжките. Залива се с един литър червено вино. Затваря се плътно и след седмица се взема от сместа по една супена лъжица по два пъти дневно.

за прочистване на бъбреците

Нарязват се на по-едро две връзки магданоз,добавя се 500 мл бира и 500 грама мед. Всичко това завира за около 10 минути. Пие се на гладно по 50 мл четири пъти на ден.

За профилактика на редица заболявания е препоръчителна всекидневната консумация на смути с прибавен магданоз. Суровия сок от магданоз е необходим за кислородния обмен и за поддържане нормалното функциониране на надбъбречните и щитовидната жлеза. Елементите, които се съдържат в него са в такова състояние, че по най-ефективен начин способстват за укрепване на кръвоносните съдове.

противопоказания

Големи количества суров магданоз не е препоръчително да се консумират при болести на храносмилателната система. В такива случаи може да се приема сок от магданоз.