poleznobg.net
здраве

Малина

Малината е вкусна и богата на полезни за човешкия организъм витамини, киселини  и други ценни вещества.

Този малък сочен плод притежава противовъзпалително, потогонно, запичащо, бактерицидно и понижаващо високата температура действие. Листата от малина се употребяват при простуда, ревматизъм, диария. Българската народна медицина препоръчва приложението на плода и листата при кръвохрачене, продължителна и обилна менструация, висока температура, гастрит, ентерит, възпаление на дихателните пътища и др.

Отвара от сушени малини се препоръчва за лечение на възпаление на белите дробове  и при възстановяване на организма след прекарани простудни заболявания.

Отвара приготвена от листата на малината действа успокояващо в периода на настъпване на менопаузата.

Малината се използва и за лечение на грип, простудни заболявания, хроничен ревматизъм, бронхит, артеросклероза, повишено кръвно налягане и др.

състав

В плодовете на малината се съдържат органични киселини – лимонена, салицилова, винена и др., пектин, захари (предимно фруктоза и глюкоза), дъбилни вещества, целулоза, етерични масла, витамини А, В1,В2, фолиева киселина, С, РР и др. Малината е богата на минерални вещества – мед, калий, желязо, магнезий, калций, цинк, кобалт.

лечебни рецепти с малина

при фарингит

първа рецепта

3 с.л. сушени малини, 1 с.л. липов цвят, 1 с.л. листа от горски ягоди се заливат с 300 мл вряла вода

втора рецепта

Една супена лъжица плодове от малина се заливат  с 250 мл вряла вода. Запарката се пие топла.

при висока температура

Прави се запарка от 1 супена лъжица листа или корени от малина с 250 мл вряла вода. След 20 минути запарката се прецежда и се изпива.

при бяло течение

Приготвя се смес от 100 гр сушени корени от малина, 30 гр лайка и 25 гр пелин. Така приготвената смес се вари в литър и половина вода, докато стане наполовина. Правят се промивки два пъти дневно.

при кожни обриви

Три супени лъжици ситно нарязани листа от малина се заливат в 300 л вряла вода. След изстиване течността се прецежда и с нея се правят компреси на засегнатите места.