poleznobg.net
билки

Медуница-красива, вкусна и полезна

Една от най-красивите, вкусни и полезни билки е медуница или известна още под името меча пита. Билката се среща из храсталаците и влажните места предимно в широколистните гори до 1700 метра надморска височина навсякъде из страната.

Медуницата е многогодишно тревисто растение с разклонено коренище, стъблото му е покрито с власинки и достига до 30 сантиметра височина. Листата му също са с власинки отгоре са зелени с леки белезникави петна, а от долната страна са бледозелени на цвят и без петна. На стъблото на медуницата има два вида листа: приосновни , които са овални, закръглени, слабо набръчкани и с дълги дръжки, а стъблените листа са по-дребни, продълговати и без дръжки. Цветовете на билката са събрани на стъблото, отначало червени, след това синьовиолетови, а накрая тъмносини с петделна чашка. Промяната в оцветяването на цветовете се дължи на химичния състав на клетъчния сок. Медуницата е ценно медоносно растение.

използваема част

За лечебни цели се използват приосновните листа и цъфтящите надземни части на растението брани през време на цъфтежа април-май.

Сушат се на сянка при добра вентилация на помещението. Изсушената билка е със зелен цвят без миризма и с леко тръпчив вкус.

При брането на билката трябва да се внимава и да се събира само така наречената лечебна медуница или на латински Pulmonaria officinalis. В нашата страна има още три вида медуници, които не са достатъчно проучени. Най-лесно се разпознават по това, че техните листа са винаги без петна.

състав

Медуницата (меча пита) притежава изненадващо разнообразен състав от витамини и минерали. Растението съдържа витамин С, провитамин А, рутин, смоли, дъбилни вещества, слуз. В медуницата се съдържа комплекс от микроелементи, притежаващи кръвотворна функция – манган, желязо, мед. Мангана съдържащ се в растението активизира образуването на витамин В12 и регулира дейността на някои жлези с вътрешна секреция.

Слайд1лечебно действие

Билката освен кръвотворно притежава и противовъзпалително, омекотително, отхрачващо и диуретично действие.

В народната медицина се употребява при възпаление на гърлото, туберколоза, подпомага отделянето на храчки при бронхит, ефикасна е при ангина, задух, диария, неволно напикаване и др. Отвара от корените на медуницата  се използва при лечение на кръвохрачене, хемороиди, а външно се употребява за промивки при рани и екземи.

От пресните листа на лечебната медуница (Pulmonaria officinalis)  могат да се приготвят и вкусни витаминозни салати.

начин на употреба

Две супени лъжици от изсушената и стрита билка се сипват в 500 мл вода и се оставят да се варят за около 5 минути. Отварата се прецежда и се пие четири пъти през деня по равни количества.