poleznobg.net
диети

Монодиета

Монодиетата представлява  приемане само на един вид храна в продължение на няколко дена. Монодиета може де се направи с всеки вид храна, като скороста на отслабване зависи от избрания вид храна. Това означава, че ако изберем шоколад би трябвала също да отслабнем, но много бавно. Едни от най-разпространените монодиети са тези с месо, риба, кисело мляко, плодове, зеленчуци или зърнени храни.

предимства

Предимствата на тези диети са бързия резултат, неограничените количества храна, няма фиксирани часове за хранене. Спазването на тази диета не изисква приготвянето на три различни ястия през деня и не се чувства глад. Чрез монодиетите бързо и ефикасно се свалят няколко килограма за кратък период от време и не са трудни за изпълнение.

недостатъци

В организма се получава натрупване на едни и същи вещества, получава се недостиг на други, особено когато избора на храна не е от най-подходящите. Резултатите не са трайни, когато се премине на обикновен режим на хранене, ако няма постепенно захранване. Тази диета не е приложима за дълги периоди от време, поради опасност от предизвикване на депресия.

препоръка

Ако решите да започнете монодиета, най-добре е да изберете така наречените циклични режими. Това са поредица от монодиети т.е. всеки ден се яде различен вид храна в рамките на пет до седем дни. След това цикълът се повтаря. По този начин се избягва всекидневното еднообразие и на организма се доставят вещества от различни групи. Ако килограмите за сваляне са повече не започвайте класическа монодиета – да приемате само един вид храна, като целите бързо отслабване. Защото ще започнете да горите мускулна маса и ще се сдобиете с увиснала кожа. Монодиетата не трябва да продължава повече от три дни. Независимо, че спазването и не е трудно и лесно бихте се подлъгали да продължите. Внимавайте и каква храна ще изберете за своята монодиета. Ако се прекали с консумацията на ориз се образуват камъни в жлъчката, приема на витамини е нисък, а малкото количество белтъчини води но понижаване нивото на хемоглобина. В плодовете и зеленчуците също липсват белтъчини,а приема само на млечни произведения също не е полезен. Прекомерното натрупване на калций в организма е също толкова вредно, колкото и липсата му. Калцият е полезен за костите, зъбите и ноктите, но е вреден за сърцето. Излишният за организма калций увеличава съсирването на кръвта, което от своя страна може да провокира инфаркт. Затова с монодиетите не трябва да се прекалява, а да се търси балансиран вариант, който би бил най-полезен за нашето здраве. Един ден, ако сте решили да консумирате въглехидрати, втория ден се спрете на плодовете и зеленчуците, а третия на белтъчините.

примерна диета

1 ден-1 килограм картофи

2 ден-2 кофички кисело мляко

3 ден-плодове

4 ден-пилешко месо

5 ден-500 гр кашкавал

6 ден-риба

Comentários no Facebook