poleznobg.net
здраве

Неизвестните качества на моркова

Всички знаем, колко са полезни морковите за очите и с това изчерпваме познанията за този зеленчук. Но морковът е едно от най-ценните за здравето творения на природата. С негова помощ лекуваме и предотвратяваме появата на множество заболявания. В морковите има високо съдържание на фолиева киселина, целулоза, калий и бетакаротин. Химичните съединения,които се съдържат в морковите имат способността да разрушават свободните радикали в човешкото тяло. По този начин се избягват редица заболявания, както и се забавя стареенето. По един морков на ден може да ни предпази от преждевременно стареене и да регулира храносмилането ни.Морковът се използва като слабително средство,при заболявания на черния дроб, подобрява зрението.  Народната медицина използва морковите като лекарство против глисти и болести по кожата. Преди малко повече от 100 години е открит бета-каротинът. Това е пигмента,придаващ на морковите оранжевия цвят.

Предпазва от различни видове рак

Колкото по-тъмен и наситен е цвета на моркова,толкова съдържанието на бета-каротин в него е по-голямо. Изследвания са показали невероятния ефект на този пигмент върху различните видове рак. Освен, че е в състояние да предотврати появата на някои видове рак, бета-каротина в морковите помага за укрепването на имунната система. Приема на бета-каротин способства да увеличи броя на т-клетките в имунната система.Т-клетките, това са клетките,които помагат за образуването на антитела срещу различните видове вируси. За по-добро усвояване на бета-каротина от организма той трябва да се приема с малко количество олио или зехтин. Това е така, защото този пигмент е мастно разтворим и наличиета на мазнина спомага за пълното и бързо усвояване от организма ни.

Нискокалорични

Морковът е най-подходящия зеленчук при спазването на диета. Нискокалоричен е. В един морков със среден размер се съдържат само около 24 калории.

Намалява холестерола

Учените са установили, че пектинът в морковите има способноста да намали холестерола в кръвта. Морковът има невероятно много ценни и незаменими съставки за нашият организъм.

Всекидневната консумация на моркови може да ни предпази от много заболявания. Поради това не трябва да забравяме да осигуряваме присъствието му на нашата трапеза. А и наред с всичките му качества това е един от най-ефтините и достъпни зеленчуци.

Противопоказания

При консумацията на моркови не трябва да забравяме някои неща.Целулозата на моркова е много твърда и тя може да раздразни не само стомаха,но и цялата ни храносмилателна система. Затова,при заболявания на стомаха и храносмилателния тракт, най-добре е да се консумира само сок от моркови. Той трябва да се приема веднага след изцеждане то му,защото след като престои се губят ценните му лечебни качества. При здрави хора това ограничение не съществува,но при прекалено голяма консумация бета-каротинът оцветява кожата в жълтеникав цвят. Оцветяването само по себе си не е опасно,защото изчезва с времето при спиране приема на моркови. Така, че както при всичко,така и тук не трябва да се прекалява с количеството.