poleznobg.net
здравеизбрани

Облепихата – непознатата супер храна

Облепихата (Hippophae rhamnoides), известна още като ракитник, морски зърнастец, поради ограничено и разпространение е малко позната и използвана в България. Покрай Варна се намира местността Ракитника единствената защитена местност с естествени насаждения от това уникално полезно растение, признато като една от супер храните. Сокът от облепиха е първият, използван заприготвяне на напитки за космически мисии още през 80-те години на миналия век. А по време на  Олимпийските игри в Пекин сокът от облепиха е бил официалната напитка на китайски спортисти.

 Облепихата е богата на омега-3, 6, 9 мастни киселини, както и на много рядко срещаната омега-7, а също и витамини  А, В1, В2, В6, С, Е, К и Р.  Облепиха се използва за лекуване на псориазис, високо кръвно и високи нива на лошия холестерол. Тази билка помага при артрит, язва, подагра и обриви. Установено е, че облепихата подобрява защитните сили на организма. А съдържащите се в нея над 190 активни съставки, превръщат това растение в едно от най-полезните на планетата.

Поради способността си да лекува и почиства кожата в дълбочина маслото от облепиха се използва при различни кожни проблеми и слънчево изгаряне. Регенериращото и подмладяващото му действие е причината да бъде все по-използвано в състава на козметични кремове.

Ракитника(облепихата)  е истинска съкровищница от витамини, малките оранжеви плодове съдържат огромно количество витамини и минерали. Лечебните свойства на плодовете му отдавна са известни  и успешно се използват в козметологията и народната медицина.

Маслото от облепиха е активна съставка в много от лекарствата за отхрачване. Използва се и за отстраняване на негативния ефект върху организма от токсични вещества, включително и вследствие на химиотерапия при лечението на рак. Това се доказва при отчитането на спад на специфични ензими на черния дроб и съставки в кръвта, използвани като индикатор за проблеми с черния дроб.

Облепиха помага и при анемия. В такива случаи можете да ядете плодовете на растението – пресни или сушени. Можете също така да си направите чай от листата на облепиха.

Облепихата се смята за напълно безопасна за здравето приемана като храна, локално или дори под формата на добавка през устата ежедневно до 3 месеца. Тъй като ефектите върху организма не са изучени за по-дълъг период, се препоръчва да се избягва в периода на бременността и кърменето.

Предполага се, че билката влияе на процесите на кръвосъсирване, което повишава риска от кръвоизливи при хора с подобни заболявания на кръвта или опасни състояния. Препоръчително е да се избягва прием на облепиха поне 2 седмици преди и след хирургична интервенция, за да се предотврати риск от кървене.

Да  не се приема като лекарствено средство от хора с ниско кръвно, тъй като това допълнително ще понижи артериалното налягане.

Поръчайте тук