poleznobg.net
здраве

Обриви от купени козунаци

Според тълковния речник традиция означава ценности и практики, отразяващи същностните характеристики на всяко общество. По традиция и тази година по време на светлите великденски празници, пазара изобилства от козунаци съдържащи множество Е-та. От няколко години козунаците спадат към групата на печивата, а не на хлебните изделия. По този начин официално се развръзват ръцете на производителите да използват така наречената“козуначена смес“, включваща всичко друго, само не яйца и мляко. Все още няма изискване на така приготвените „козунаци“ задължително да се слага етикет за имитиращ продукт.

Специалистите заявяват, че тези козунаци не са опасни за човешкото здраве. Затова нека да разгледаме само някои от Е-тата, за които  пак специалисти обясняват колко са вредни.

Е-102-тартразин, придава жълт цвят на козунаците. За него е доказано, че предизвиква уртикария при децата, асматични пристъпи. Свързва се с появата на тумори на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите и появата на хиперактивност. Употребата му е забранена в Норвегия и Австрия, но тук е разрешен.

Е-952-цикламат-подсладител. Цикламовата киселина и нейните натриеви, калиеви и калциеви соли представлява бял, кристален прах, който се използва за подслаждане на хранителни продукти и притежава около 30 процента повече сладост от захарта. Употребява се в комбинация с други подсладители. Според учените 10 мг на килограм телесно тегло е безопасно за хората. Превишаването на тази доза може да доведе до злокачествени заболявания, а консумацията му от бременни жени особено в първите три месеца е опасно за развитието на плода. Затова употребата му е абсолютно в САЩ, Япония, Канада, Русия и редица други страни. Прилагането му в хранителни продукти трябва да се осъществява при изключително строг контрол. Има указания за използването му, но от добросъвестността на производителя зависи дали ще ги спазва.

Как да разберем какъв козунак има на трапезата ни. Безспорно най-сигурния начин е да си го приготвим сами. А ако купуваме първо е ориентираме по цената, половин килограм е около 4,50 лв и когато го чупим трябва да става на конци, а не на трохи и срока му на годност трябва да е не повече от 10 дена.