poleznobg.net
Цветя

Как да се грижим за орхидеята Фаленопсис (Phalaenopsis)

Красивите тропически красавици – орхидеите фаленопсис  са спечелили сърцата ни благодарение на дългия си цъфтеж, ярки цветове, разнообразие от сортове и възхитителен аромат. Фаленопсисът се счита за най-подходящият вид орхидея за начинаещи.

Режим на поливане

Първото нещо, което трябва да знаете за поливането на орхидеи, е че качеството на водата е важно. Необходимо е да се използва мека вода: дъждовна, размразена или филтрирана. Може да се използва и чешмяна, но тя трябва да е престояла няколко дена.

Правилната грижа за фаленопсиса предполага умерена влажност на почвата, от която растението ще черпи влага. Има няколко начина за поливане:

Водата се излива по краищата на саксията и благодарение на големите отвори се оттича в голяма подложка, оставайки само в малки количества вътре в боровата кора и върху самите корени. Този метод се използва като правило след пресаждане.

Саксията се потапя за 5-10 минути в съд с вода. През дупките влагата прониква в субстрата, откъдето корените на фаленопсиса веднага започват да черпят влага. Този метод е подходящ само за здрави растения.

При нужда овлажняване Phalaenopsis се поставя в широк съд с вода за 6-12 часа. През това време корените изтеглят влага през долните дупки в саксията, докато субстратът е леко навлажнен.

Колко често да поливате домашния си любимец – вие решавате в зависимост от влажността на въздуха в дома ви. Важно е винаги да се грижите за състоянието на корените. Веднага след като станат сребристи, това е сигнал, че в саксията няма повече влага.

Трябва да се отбележи, че фаленопсисът може да бъде с различни размери, а миниатюрните орхидеи се нуждаят от повече вода.

Светлинен режим

Светлината, благодарение на  която протича процесът на фотосинтеза, е не по-малко важна за орхидеите, отколкото влагата, следователно в обикновен апартамент или къща е важно да се осигури добро осветление. Много собственици на фаленопсис отбелязват – колкото повече са светлите часове  през деня, толкова по-често настъпва цъфтеж.

Индикатор за недостатъчно осветеност на фаленопсиса е светлият цвят на върховете, а обратната страна няма лилава пигментация.

При здравото растение листата са твърди, еластични, лъскави, гъвкави, с еднакъв цвят, ярко-зелени. Ако листата са тъмно-зелени, значи на растението не му достига светлина, ако листата имат червеникав оттенък, то светлината е прекалено много. Ако пък са се появили тъмни петна по листата – това е признак на изгаряне от слънцето, т.е. трябва да преместите цветето по-далеч от прозореца.

Интензитетът на светлината също трябва да се вземе предвид: в природата фаленопсисът предпочита да се крие на засенчени места и следователно не трябва да бъде изложен на силна слънчева светлина и у дома .

Температурен режим

Температурата на околната среда е определящ фактор за процеса на фотосинтеза на растенията. Фотосинтезата позволява на фаленопсиса да получава хранителни вещества.  Именно тя участва в процеса на изграждане на нови клетки, органи и тъкани. Целият този биохимичен процес може да функционира при температура от 18 до 30 градуса.

Продължителността на дневната светлина, която огрява вашата орхидея трябва да бъде 12-16 часа, а за по-млади растения  до 18 часа на ден.

През лятото при повишени температури трябва да се осигури добра вентилация на мястото, където е орхидеята.

Влажност на въздуха

Този въпрос е най-актуален през зимния сезон, когато в домовете се включва отопление.

При сух въздух на цъфтящите растения могат да паднат цветовете, а едва оформените пъпки и корените могат да изсъхнат. За това не забравяйте да се погрижите за овлажняване на въздуха по време на отоплителният сезон.