poleznobg.net
Градина

Отглеждане на шафран

Може ли да се отглежда шафран в България?

Отговорът на този на пръв поглед абсурден въпрос е –Да! Най-голямото насаждение от шафранов минзухар България се намира  край Елхово  и е  близо 30 декара.

Как може да получите собствена реколта от тази така ценна подправка?

Можете да засадите шафранови минзухари в градината си и  да се насладите на собствена реколта от шафран. Готовите близалца се събират  рано сутрин. Изсушени, могат са се съхраняват няколко години.

Какво точно е шафран?

Шафранът е подправка, намираща голямо приложение в арабската и индийската кухня. Получава се от близалцата на шафрановият минзухар (Crocus sativus).

 На българска земя вирее успешно, дава висок добив с добри  качествени показатели.

Търси ли се шафранът?

Световният пазар за шафран е задоволен едва на 30%, което прави интереса към подправката изключително голям. Наричат я още „червено злато“. Това е най-скъпата подправка в света. Ако имате парцел, в който не знаете какво да засадите, това е много подходящ вариант. Шафрановият минзухар ще се отплати многократно за положеният от вас труд. Засажда се в края на лятото и виждате резултатите от труда си само след 40-50 дни.

Първоначална инвестиция

Необходимата първоначална инвестиция е само за закупуване на луковици.  Всяка година се шафрановият минзухар образува нови луковици около първоначално засадената луковица. Техният брой зависи от големината на първоначално засадената луковица. Така за 4 години количеството луковици нараства значително и с всяка година добивите са все по- големи. На четвъртата се извършва разсаждане на терена. Луковиците се изваждат механично или с инструмент за вадене на картофи или други.

Всяка година е с по-силен цъфтеж от предходната. По-едрите луковици дават по 2-3 цвята още първата година. Червените шафранови близалца се изсушават при 45 градуса за 3 часа в дехидрататор. От един дка се получава 200 – 600гр. сух шафран за първата година. Втората година добива е 1кг.-1,200кг. Приблизително 150 цветчета са необходими за получаването на грам сух шафран.

Избор на подходящ терен за насаждение на шафрановият минзухар

Най-добре е да се избере слънчев равен терен с лек наклон, за да може да се оттича водата при силни валежи, за да се избегне опасността от гниене на луковиците. Препоръчително е дворното място да е с PH 6 до 8, наторяване на почвата e препоръчително при по-бедни и песъчливи почви. Шафрановият минзухар расте най- добре на слънчеви терени с южно изложение, добре дренирани плодородни почви с  добро съдържание на глина и карбонати, с дълбочина 50-70 см.

Преди засаждане луковиците  задължително трябва да се обработят  с флунгицид . Препарата обезпаразитява и предпазва от развитие на гъбички по луковиците.

Трябва да се внимава за дълбочината на засаждане. Оптималното засаждане е около 9 – 12 см. Ако засаждането е много плитко  – под 7см. – съобразено с климатичните условия в България има риск от измръзване през зимата. При наличие на такъв проблем може да покриете лехите със слама или найлон. При много дълбоко засаждане – над 15см. Растението достига по- трудно до повърхността. Добива на цвят е по-нисък и размножаването на луковиците е по-малко, но качеството е по-високо. Разстоянието между луковиците да е не по-малко от 5 см., за да има достатъчно пространство за развитие на луковиците.

При продължителна суша е необходимо поливане за събуждане на луковиците. Напояването преди цъфтеж повишава добива. Основно добре влияе на шафрана добавянето на азот – увеличава периода на активен цъфтеж и репродукцията на растенията. Фосфора също е необходим за нормалния растеж, той влияе върху формата и цветът на цветовете, а играе и важна роля във дишането и фотосинтезата на растението. Калият значително увеличава височината на растенията и броят на цветовете.  Увеличава и стимулира добива и устойчивостта на стрес – болести, засушаване, преовлажняване, екстремни температури. Може да се добавят и магнезий, калций, манган и др.

Каква е цената на шафрана?

Цената на световния пазар варира през различните години.  20 000 евро за килограм е цената на дребно за първо качество, 16 000 евро  за килограм за второ и 4 000-5 000 евро за трето качество за килограм шафран. На пазара у нас 10 мг накълцан  шафран струва 6 лв., но най-скъпият е на цели близалца. Най-ниската цена на килограм биологично производство е 10 000 лева. Сезонът на засаждането започва от 1 юли до септември, а октомври-ноември е беритбата. В Западна Европа изкупната цена на шафрана, получен от конвенционално отглеждани растения започва от 1400 и достига 3300 евро за кило.

Има 60 вида шафран, но сертифицирани за отглеждане в ЕС са само 4 от тях и те могат да получат финансиране за отглеждане.

Причината за тази висока цена на шафрана е невъзможността за механизиране на процеса на прибиране на реколтата и необходимостта от ръчен труд.

Лечебни свойства на шафранът

В близалцата на шафрановият минзухар се съдържат пикрокроцин, кроцини и сафранал. Установено е, че тези вещества са силно антикарценогенни. . Във всеки грам от подправката се съдържат 7 милиграма пикрокроцин, а цената на всеки милиграм от него достига $300.

В шафранът се съдържат етерични масла,  каротеноиди (а-крокин дава златисто жълтият цвят, ликопен, бета-каротени и други), витамини (витамин С, витамин А и витамини от В групата), минерали (калий, калций, магнезий, манган, селен и други). Шафрана има потивовъзпалително, антисептично, имуностимулиращо действие.