poleznobg.net
билки

Перуника-красива и полезна

Перуниката, това красиво ароматно цвете, известно още като ирис освен, че краси градината с изящната си красота и ни дарява с прекрасния си аромат е изключително полезна за нашето здраве. В народната медицина се използва най-вече като отхрачващо и   болкоуспокояващо средство, кашлица, бронхит…

разпространение

Родината на перуниката е Средиземноморието. За лечебни цели се използват само Iris geranica и iris florentina, които в България са култивирани само като декоративни растения. Не трябва да се бъркат с iri pumila, който се среща в нашата страна като диворастящо растение, защото е силно отровно!

описание

Перуниката ( ириса ) е многогодишно тревисто растение с право стъбло достигащо  до 1 метър височина. Коренището е дебело и разклонено. Листата са остри, мечовидни. Цветовете са разположени на върха на стъблото. На гермаската перуника са синьовиолетови, а на флорентинската – бели.

използваема част

За лечебни цели се използват коренищата на цветята, брани през пролетта или през есента след прецъфтяването. След изваждането на коренищата трябва да ги измием, обелим и едва тогава да ги сложим да се сушат на сянка. Изсушените вече коренища са с бледожълти, с приятна миризма и леко сладникав вкус.

състав

В коренищата на това прекрасно цвете се крие изненадващо богат и лечебен състав. Етерично масло, гликозиди, дъбилни вещества, смоли, органични вещества, слузни вещества, иридин, минерални соли. А в листата се съдържа и голямо количество витамин С.

лечебно действие

Перуниката има отхрачващо и болкоуспокоително действие. Намира още приложение при лечението на кашлица, бронхит, стомашни болки, при жлъчни и чернодробни болести.

Външно се използва за жабурене при зъбобол.

начин на употреба

Една кафеена лъжичка смлени или ситно нарязани коренища се заливат с 400 мл вряла вода. Оставят се да киснат около 2 часа. След това запарката се прецежда и се изпива в продължение на целия ден на четири равни части. Не се препоръчва да се превишава дневната доза, защото независимо, че тези два вида се използват за лечение при превишаване на дозата също са отровни.