poleznobg.net
диети

Планк-плосък корем, стегнато дупе и здрав кръст

Планкът, това е статично упражнение, при което задържаме тялото си в позиция на лицева опора, като тежестта пада на пръстите на краката и предмишниците. При изпълнението на планк не се изискват уреди, понеже се използва тежестта на собственото тегло. Независимо от многото варианти на планковете, при които се тренират различни мускулни групи, винаги основното натоварване пада върху коремните и гръбните мускули. Това прави планка незаменимо упражнение за плосък корем и здрав гръб.

Ако правим класическите коремни преси, всеки ден безбройни повторения ние тренираме само мускулите в предната част на корема. Така пренебрегваме гръбните, които са важни за предпазването на гръбнака от контузии. Плоският и стегнат корем  са ни целта на занятието, но здравия гръбнак също е важен. Многобройните  навеждания повреждат гръбначните дискове. Така, че планка е по-добрия вариант да тренирате корема си и ще ви помогне да заздравите мускулите на гърба и подобрите стойката си.

Ползите от този вид упражнения не са за пренебрегване.

  • плосък корем
  • здрав гръб
  • засилва метаболизма
  • увеличава се гъвкавостта и баланса на тялото
  • стягат мускулите на раменете, краката и дупето
  • премахвате стреса и напрежението

В началото се постарайте да задържите в позиция поне 20 секунди, като всеки следващ ден увеличавайте времето.

Когато научих за първи път за планка и ползите, които носи на цялото тяло, да си призная бях скептична. Подпираш се за минутка-две на земята без да мърдаш и си стягаш мускулите. За да го докажа взех да го правя и резултата ме изненада приятно. Първо установих, че може да изглежда лесно да се подпреш така на земята за минутка, но не е . През тази минутка всички мускули работят много здраво и са под напрежение. За да задържиш тялото си в позицията постоянно стягаш всички мускули и мускулчета на корема и гърба, усещате и работата на седалищните мускули и на задната част на краката. И като допълнителен бонус е, че само за една-две минути се тонизирате и сваляте стреса и нервното напрежение.