poleznobg.net
Градина

Кои са средствата за подобряване на почвата в градината

оборски тор

Оборският тор е едно от най-старите и най-ефективни средства за подобряване качествата на почвата. С негова помощ в почвата се внасят много хранителни вещества и микроорганизми. Микроорганизмите помагат за превръщането на много неусвояеми хранителни  вещества в усвояеми.

Внасянето на оборският тор (пресен) в почвата става през есента, като се заорава плитко. Ако го заорем дълбоко разлагането му ще стане по-трудно, а оттам и микроорганизмите ще бъдат по-малко.

Разложеният оборски тор не се заорава, а се разпръсква по повърхността на почвата.

Не всички видове цветя понасят еднакво добре торенето с оборски тор. Ако на дадена площ сме решили да отглеждаме луковични цветя, с оборски тор трябва да наторим предшестващата култура.

Оборският тор обогатява почвата предимно с хумус и е важен за подобрението и , но не е достатъчен за задоволяване с хранителни вещества на цветята в градината. Затова е необходимо да се внесат и малко минерални торове.

 компост

С прибавянето на компост в почвата се внасят важни хранителни вещества и се подпомага подобряването структурата на почвата. Компоста се получава от разлагането на различни отпадъци от домакинството, които се разлагат по естествен начин – стъбла от различни растения, плевели, дървесна пепел, животински отпадъци и др.

приготвяне на компост

Избираме първо мястото, на което ще правим компост. Най-добре е това да е някое сенчесто място в градината, където отпадъците се струпват на куп с ширина до 2 метра и височина до 1,5 м или да направим нещо като сандък без дъно. Най-отдолу се слага тънък пласт полуразложен оборски тор, върху него се разстилат отпадъците, предварително размесени с 3% на килограм ненаситена вар. Оформя се пласт с дебелина 30 см, който полива с вода и се покрива 4-5 см хумусна почва. Върху този слой се полага втори и т.н. докато се получи куп с необходимата височина. Най-отгоре купа се покрива с 10 см почва. Отпадъците от купа трябва периодично да се разбъркват ( с лопата), за да се внесе  , улесняващ разлагането  и да се поливат с вода. Компоста е готов след 8 до 12 месеца.

минерални торове

В минералните торове се съдържат в по-голяма концентрация едно или повече хранителни вещества и по този начин дават възможност за бързо подобряване състоянието на почвата. За разлика от органичните те по-лесно се транспортират и внасят в почвата.

костено брашно

Получава се от смилането на обезмастени и обезклеени кости. На цвят е сиво, не е хигроскопично. Съдържа 30-34% фосфор, 1-1,5 азот и до 45% калций. Използва се за торене на кисели почви.