poleznobg.net
полезни съвети

Полезни съвети

Отвара срещу изпотяване на краката

Приготвя се отвара от дъбова кора и върба по следният начин:

В емайлирана тенджера 20г кора се залива с чаша студена вода. Оставя се да ври на слаб огън около 30мин, след това веднага се прецежда. Обливат се краката с тази отвара, като не се избърсват, а се оставят да изсъхнат.

Кедров чай с яълки и шипки

Масло от жълт кантарион -при изгаряне

Приготвя се по следният начин:

Надребнява се 100г жълт кантарион, залива се с половин литър олио и се слага да ври на слаб огън половин час, след което се оставя да се изстине. Прецежда се и се съхранява  в хладилник.

При ревматизъм

Изсушени листа от френско грозде се смилат. Една супена лъжица от тях се залива с две чаши вряла вода,слага се на котлона да ври 12 минути и се оставя се да кисне 15 минути, след което се прецежда.Пие се по половин чаша 3 пъти дневно.

При пърхот

Косата се изплаква след измиване със следната отвара:

1 супена лъжица корени от репей и 2 супени лъжици листа от коприва. Заливат се с 0,5л вряла вода и се оставя да кисне два часа.

При безсъние

Преди лягане капнете 1 капка лавандулово или ментово масло на бучка захар. Освен успокояващо това средство има и антибактериално и противо- вирусно действие.

Прочистване на организма

Измийте и изсушете няколко корена от слънчоглед. Нарежете на дребно 200г корени и ги залейте с 3 литра вода. Оставете сместа да кипне и след това врете не повече от 3 минути. Оставете да кисне 1 час и след това прецедете.

 14 дена пийте по една затоплена чашка от отварата два  пъти дневно.