poleznobg.net
здраве

Защо е полезна мушмулата

Този невзрачен на външен вид и често пренебрегван на нашата трапеза плод оказва неподозирано благоприятен ефект на жлезите с вътрешна секреция, нервната система…

Мушмулата е дърво, което достига на височина до 7 метра. Среща се и като бодлив храст с височина 3 метра. Кората на стъблото му е зеленикаво-кафява, а на по-старите дървета е люспеста и напукана. Листата на мушмулата са елипсовидни, кожести и тъмнозелени на цвят. Първоначалният цвят на плодовете е кафяво-зелен, а при узряване става кафяв. Семената, които се намират в плода са продълговати и твърди като костилки. Мушмулите се берат в началото на есента, когато започват да омекват. Преди да омекне напълно плодното месо на мушмулата е твърдо и има кисело-тръпчив вкус.

съдържание

Узрялата мушмула в сравнение с други плодове съдържа голямо количество скорбяла, целулоза, пектинови вещества и органични киселини, от които преобладават ябълчната, лимонената и винената, а в омекналите плодове и оцетната киселина. В мушмулата се съдържат още захари-фруктоза, глюкоза и  по-малко захароза, минерални соли, като калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, а също така и   витамин С, каротин, витамин В1 и В2

лечебно действие

Мушмулите притежават силно стимулиращо действие върху жлезите с вътрешна секреция и затова оказват много благоприятно влияние върху тях особено, когато функциите им са отслабени. Тези неособено популярни плодове са изключително ефективни при стрес и имат нервноуспокоително действие върху организма. В ненапълно-омекналите плодове количеството на дъбилните и пектиновите вещества е по-голямо. Поради тази причина се използват с успех в народната медицина като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства. А зрелите плодове притежават подчертано диуретично действие и се препоръчват при възпаление на бъбречните и пикочните пътища. Благодарение на съдържащите се в мушмулата на голямо количество органични киселини, тя подпомага  дейността на черния дроб и жлъчката, а освен това влияе върху нормалните функции на кръвоносната и нервната система.

При възпалено гърло и кървящи венци се препоръчва гаргара с отвара от сушени плодове.  Отварата се приготвя, като се вземат около две супени лъжици листа, които се заливат с половин литър вряла вода и се оставят да се варят още 10-15 минути.

запарка от сушен плод

Вземат се около десетина броя сушени мушмули, които се заливат с две чаени чаши вряла вода. Съдът се затваря с капак и престоява около четири часа, след което се прецежда. С тази запарка може да се жабури гърлото няколко пъти на ден.

мушмулата в козметиката

Отвара от листа от мушмула оказва благоприятно въздействие при възпалена кожа.

маски за суха кожа

1.Вземат се 2-3 добре узрели мушмули. След като се обелят и изчистят от семките се намачкват добре. Добавя се една супена лъжица извара и една чаена лъжичка зехтин. Маската престоява на лицето около 20 минути, след което се отмива с хладка вода.

2.Намачкват се добре 2-3 почистени и добре узрели мушмули, прибавя се един суров жълтък, една супена лъжица зехтин, една чаена лъжичка мед и една супена лъжица прясно мляко. Сместа се разбърква добре, маската престоява на лицето около 20-30 минути.