poleznobg.net
билки

Ползи от босилека за които не знаем

Босилекът е едногодишно , тревисто растение с къс корен и разклонено стебло , достигащо до 60 см височина . Цветовете му са бели , рядко биват розови или виолетови . Той има приятна характерна миризма . Плодът му е сух и след като узрее се разделя на четири кафяво-черни парченца . Босилекът е медоносно растение . Надземната част на растението се бере по време на цъфтежа юли-август . Изсушеният босилек има ясно зелен цвят , приятна миризма и леко пикантен вкус.

 

ползи от босилека

bosilekКакво може да не знаем за така познатия ни и толкова често употребяван босилек ще попитат някои ? Ще ви отговорим веднага. Оказа се , че според най-новите изследвания босилека има понижаващо кръвната захар и холестерола свойство. Това негово наистина неочаквано качество , го прави естествено природно средство в борбата с високите нива на захар в кръвта  и високият холестерол. Освен тези новооткрити качества босилека има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Прилага се също така при стомашни болки , умора и депресия , задух , кашлица и възпаление на бъбреците. А ако го засадим в саксия и го поставим на прозореца , през лятото , освен че ароматната подправка и билка ще ни бъде винаги под ръка когато ни потрябва , но и това ще ни спаси от ухапванията на досадните комари . По този начин босилека се явява и естествен репелент.

В някои стари билкови рецепти преди са използвали отварата от босилек при магарешка кашлица, възпаление на бъбреците,задух,газове и т.н. Билката може да се използва и при лечение на възпалени венци. За целта няколко пъти на ден се жабурете с отвара от босилек. По този начин се освежава и дъха.

босилека в кухнята

В кулинарията тази ароматна подправка се използва в прясно и изсушено състояние . Употребява се в супи , зеленчукови бульони , неотменна съставна част е от рецептата за балсамовия оцет, които широко се използва в средиземноморската кухня. Не можем да си представим световноизвестна италианска кухня   без босилека . Аромата му се носи от почти всички италиански ястия . Рядко ще срещнете италианска рецепта без употребата на босилек . Чудесно подхожда на всички варианти на доматения сос. Босилека придава неустоимост на известната сицилианска рецета   пулпетина-малки кютфенца подравени с пресен ситно нарязан босилек, поднесени с паста с доматен сос.

начин на употреба

Освен употребата му във всички рецепти , в чийто състав влиза добре е да знаем как може да го използваме и за лечебна цел . Като болкоуспокояващо , противовъзпалително и противостресово средство можем да вземем 2 с.л. от билката. Заливаме ги 500 мл. вряла вода и ги оставяме да киснат 2 часа. Отварата се разделя на четири приема за деня. Пожелание може да се подслади с чист пчелен мед.