poleznobg.net
Градина

Пролет е- да се погрижим за розите в градината

Invalid Displayed Gallery

Пролетта е времето, през което трябва да обърнем внимание на розите в градината, ако искаме лятото да се наслаждаваме на красотата им и сладкия упойващ аромат.

Сега, когато е преминала опасността от ниските температури е време да премахнем натрупаната пръст от основата, като по този начин ще предотвратим загниване и ще подобрим циркулацията на въздуха. След това се пристъпва към така наречената зимна резитба на розите. Тази резитба е важна и с нея не трябва да се закъснява, защото розите се пробуждат за растеж при температура 5-6 градуса. При зимната резитба раменете се режат по на 2 или 6 пъпки в зависимост от сорта и се премахват като се изрязват до основи всички счупени и изсъхнали клони. За да се предпазим от спорите на гъбни болести и ларви на вредители, презимували в почвата и растителните остатъци, почвата около розовия храст се пръска с 2% разтвор на меден сулфат. Това трябва да стане преди развитието на пъпките. Ако вече има развити листа  се препоръчва пръскането с подходящ фунгицид. Тези третирания с подходящи препарати ще помогнат срещу появата на брашнеста мана,  ръжда, сиво гниене и др.

През пролетта се препоръчва подхранване на розовите храсти с амониева селитра – 30-40 гр на кв.м. Градинските розови храсти цъфтят от края на май до първото падане на температурите през есента. За да е постоянно отрупан с красиви и ароматни рози от храста трябва редовно да се отстраняват прецъфтелите цветове заедно със стоящите под тях 2 или 3 неоформени пазвени пъпки. Това се прави с цел да се образуват по-бързо следващите цветове. Чрез резитбата се осигурява по-обилен цъфтеж на розовите храсти и се поддържа формата на растенията.