poleznobg.net
здраве

Прополис

Прополисът намира приложение при лечението на заболявания на:

-дихателните пътища – ринит, синузит,  бронхит, фарингит, асматичен бронхит и др.

-кожни заболявания – невродермити, гъбички по кожата, трудно зарастващи рани, изгаряния и др.

-заболявания на периферната нервна система – радикулит, ишиас, плексит, невралгия, неврит

-гинекологични заболявания

рецепти с прополис

при възпаления на венците

В стъклено бурканче се слага 100 мл силна домашна ракия и прополис с големината на орех. Затваря се плътно и след около седмица, когато се разтвори напълно една супена лъжица от тинктурата се разтваря в половин чашка вода. Препоръчва се жабуренето да става три пъти дневно.

при язва

В продължение на 30 дена се взема 1 ч.л. прополисово масло 20 минути преди хранене. Следващите 30 дена 20 минути преди хранене  3  пъти дневно се приемат 25 капки спиртен екстракт от прополис заедно с 1 с. л. зехтин.

начин на приготвяне на прополисовото масло

Настърган наситно и изчистен от примеси прополис се смесва на водна баня с краве масло в съотношение 10:100. След 10- 15 минути, когато сместа се хомогенизира, маслото се прецежда през марля, докато е още горещо. Сипва се в стъклен буркан и се съхранява на хладно място.

начин на приготвяне на спиртен екстракт от прополис

Оставяме прополиса в хладилник за 12 часа, за да се втвърди. След това го начукваме докато стане на прах. Ако искаме да получим 10 % спиртна тинктура, тогава заливаме 10 г . от прахообразния прополис със 100 г. 95% спирт в тъмна стъклена бутилка с плътно затваряща се капачка. В продължение на седмица няколко пъти се разклаща енергично. След това се филтрира през гъста марля. Съхранява се в тъмна бутилка в защитено от пряка слънчева светлина място.

при синузит

В 1 литър вода се смесват  10 гр прополис, 20 гр . мед и една пълна супена лъжица лайка. След завирането на сместа се правят инхалации над съда два пъти дневно. Лечението продължава поне 10 дни.

при болки в гърлото

Карамелизира се захар. Докато е още гореща в нея се слага малко прополис ( в  съотношение 2:1), до пълното му омекване. Сместа се разбърква добре и докато е още топла се правят малки топченца с големината на грахово зърно. На ден се смучат не повече от 2-3 топчета при проблеми в гърлото. Профилактично при грипна епидемия може да се взема по едно топче дневно.

при гъбички на краката

Смесват се равни части настърган прополис и антимикотичен спирт. Краката се намазват вечер след измиване.

противопоказания при лечението с прополис

Преди да започнете лечение с прополис се убедете, че не проявявате алергия към него. Личния лекар може да ви направи кожна проба за алергия спрямо прополиса.