poleznobg.net
Uncategorized

Как да проверим качеството на меда

В истинския и качествен мед се съдържат естествени антибиотици и други полезни вещества. Има някои основни признаци, по които можем да проверим качеството на меда.

В никакъв случай не трябва да употребяваме мед, при който се забелязват процеси на ферментация, запенване, специфичен вкус и мирис. Тези признаци за лошо качество на продукта се забелязват лесно, но за да разберем  кога производителя е добавял захар трябва да направим един лесен тест. Тук вкусът, зрението и обонянието няма да ни помогнат, затова ще установим това сами с помощта на обикновена тоалетна хартия. Вземаме една малка лъжичка мед и я слагаме върху парче обикновена тоалетна хартия. След около 30 минути отчитаме резултата. Ако около капката мед започне да се образува мокра ивица, това означава че в него е добавена захар. Тази реакция се дължи разбира се не на захарта, а на водата в която производителите разтварят захарта, за да я добавят към меда. Защото ако захарта просто се изсипе в меда, тя няма да се разтвори. Затова се прави гъст сироп, който лесно се смесва с меда.

С не много усилия можем да разберем дали в меда има добавено нишесте. В чаша слагаме супена лъжица мед, заливаме я с гореща вода, разбъркваме и оставяме да се охлади. След това слагаме няколко капки йод. Ако разтворът придобие син цвят, означава, че в меда е било прибавено нишесте.

Трябва да знаем, че истинския мед остава течен само 2-3 месеца след изваждането си от кошера. Това означава, че течен качествен мед можем да срещнем само в летните месеци. Изключение от правилото е акациевият мед. В него се съдържа по-голямо количество фруктоза и затова той остава по-дълго в течно състояние.