poleznobg.net
Градина

Ръжда по розите

Сред гъбичните заболявания по розите, ръждата е една от най-често срещаните. Лесно се разпознава, но справянето с нея не е толкова лесно.

Причинителят за това упорито заболяване са гъбички Споровете им лесно се пренасят от вятъра и насекомите.

Признаци на поразените  от ръжда рози

 Основният симптом е ярко жълто или оранжево прахообразно петно, което може да се намери на гърба на листата, по дръжките, а понякога и на  пъпките. В края на лятото поразените листа стават тъмни и  гъбата влиза в зимният си етап от развитието си. Появява се отново през пролетта. Спорите  „зимуват“ в земята, където попадат заедно с падналите листа. Събирането и унищожаването на листата, макар и задължителна мярка, не гарантира напълно, че  ще се отървете от ръждата през следващата година.

Профилактика на заболяването

За да се предотврати заразата на розите, е необходимо редовно да преглеждате листата на розите в градината. Ако забележите признаци на заболяването поразените листа трябва да бъдат отстранени и изгорени. След това розите трябва да бъдат третирани с фунгициди. Поради факта, че ръждата е много жизнеспособна и се разпространява лесно, си заслужава да изберете само разновидности на устойчиви на ръжда сортове за вашата розова градина. Податливи на  ръжда са обикновени градински рози и разновидности на хибридните чайни рози. Но дори и да изберете сортове устойчиви на ръжда, пак няма гаранция ,че ще избегнете това лесно разпространимо и  трудно за лечение заболяване.

Борба с ръждата

Както и при други заболявания на розите, по-лесно е да се справите с ръждата в началния стадий на заболяването, като отстраните повредените части на растението. Ако не е възможно да го направите навреме, ще трябва да прибегнете до използването на специални препарати   съдържащи мед. При третирането на растенията с тези средства  особено внимание обърнете на  долната страна на листата. Тези места са най-чувствителни към болестта.  Не забравяйте, че тези препарати се отмиват лесно от дъжда, затова ако е необходимо повторете третирането на розите.