poleznobg.net
Градина

Кога да се сеят семената за отглеждане на разсад на домати?

Обикновено семената на доматите се засяват в периода 15 януари – 10 февруари. Важно условие за производството на здрав и качествен зеленчуков разсад е използването на обеззаразени семена и почвена смес. Температурата на почвената смес, в която ще садите семената на доматите  трябва да бъде около 18оС, а на въздуха – 20-25оС. При поливането на разсада не трябва да се допуска преполиване, тъй като излишната влага увеличава риска от болести.

Избор на семена

Не използвайте семена от хибриди. При хибридите следващото поколение не може да възпроизведе всички характеристики на предишното. Ако получите плодове, те няма да са със същото качество като тези, които сте произвели предишната година.

Първи грижи за разсада

В началото разсада се оставя на тъмно и топло място при около 30 градуса по Целзий. Когато кълновете пробият почвата, трябва да се премести на слънчев прозорец, на който температурата да е около 15 градуса. След десетина дни трябва леко да повишим тази температура. Това е важно, защото по този начин насочваме силите на разсада към формиране на корени, а не на издължаване на стъблото.

Торене

Растенията не се подхранват до 2 седмици след пробиването на почвената смес и седмица след пикирането. Разтворът, с който ги подхранваме, не трябва да е концентриран.
Как да отгледате качествен разсад в апартамент

Сухият въздух в апартаментите през зимата, може да ви попречи да си отгледате здрав разсад. За да предотвратите това всеки ден трябва да пръскате повърхността на почвата с пулверизатор. За поливането на разсада използвайте не използвайте вода богата на хлор. Най-добре поливайте с престояла няколко дена вода в открит съд.