poleznobg.net
диети

Разтоварващ ден след празниците

Коледа е един от най-чаканите и обичани празници. Събираме се с роднини и приятели около богата трапеза. Взаимно си пожелаваме щастие, здраве и…се почва едно ядене… три дена яли, пили и се веселили. През това време на годината  най-много прекаляваме с количеството храна, комбинираме несъвместими храни и забравяме за спорта. Краен резултат – корема подут, чувстваме тежест, умора, а ако се решим да погледнем кантара ще установим някой и друг килограм отгоре. Да започнем веднага драстична диета не е от най- добрите идеи , защото тези дни стомахът ни е бил натоварен с по-обилна храна и освен , че чувството за глад ще бъде много остро ,  шока за целия ни организъм ще е голям. Затова диетолозите препоръчват постепенното намаляване на храната. Едва след това можете да направите разтоварващ ден, в който да помогнете на тялото си да изчисти натрупаните  токсини и да се освободи от задържаните течности. Има различни варианти на разтоварващи дни.

воден ден

Това е  най-разпространения и според мен най- трудния вариант. Целият ден се приема само вода и чай,като чаят може да бъде подсладен с чист пчелен мед. Много хора го правят, че и го повтарят даже . За мен това е прекалено стресиращо. При водните дни в 90 дневната диета се позволяват около 100 грама ядки и 100-150 грама сушени плодове по избор , това определено е по-лесно за изпълнение .

плодово-зеленчуков ден

За целия ден се приемат около килограм и половина ябълки, портокали или грейпфрути и поне половин килограм зеленчуци . През това време не забравяйте да увеличите приема на вода . От личен опит мога да споделя какво се получава при мен- подут корем и глад , който ме спохожда дори при споменаването на думата диета , но това е вече отделен въпрос . Затова най-удачния вариант на този ден и най-лесен поне за мен е със смутита. В продължение на целия ден си правя плодови или зеленчукови смутита, в които добавям съответно ядки и/или мед. А резултата е просто прекрасен. В продължение на целия ден съм бодра, не се измъчвам от чувство за глад, позволявам на храносмилателния ми тракт да си почине  и се чувствам лека , а не с тежък и подут корем.

млечен ден

За целия ден се приема около литър и половина прясно или кисело неподсладено мляко и 200 мл. морковен или плодов сок по избор . Друг вариант на млечния ден е консумацията на кисело мляко със ситно нарязан магданоз . Може да се добавят и краставици или зелена салата . Киселото мляко доставя на организма белтъчини , а магданозът има диуретичен ефект . Може да се направи и български вариант – магданозът да се замести с копър , малко зехтин няма да навреди, за него се знае, че е полезен  и ако е почивен ден може де смачкаме и някоя-друга скилидка чесън. В резултат се получава така любимия на всички таратор.

Варианти на разтоварващи дни има много . Всеки трябва да прецени според вкусовете си , какъв вариант да си избере. Важно е да е лесен за изпълнение от нас , да си запазим работоспособността и мисълта за храната да не обзема цялото ни съзнание. Нека да обърнем внимание на близките си и да се радваме на красивите неща от живота.