poleznobg.net
здраве

С ракия срещу лошия холестерол

Последните изследвания на действието на ракията върху нашето здраве потвърдиха, че тя  има благоприятно въздействие върху общия тонус, повишава концентрацията, намалява нивото на лошия холестерол и помага за лечението на редица болести. Разбира се още в началото трябва да уточним, че ракията има полезно действие само при количество до 50 гр. При по- големи количества настроението на консумиращия може да се е повишило, но концентрацията му видимо е намалена. Вътрешните поражения на различните органи и системи са още по-сериозни: увреждане на стомаха, черния дроб, хранопровода, развива се хепатит. Прекомерната употреба на алкохол има силно токсично въздействие върху клетката и др.

Затова тук ще говорим за ползите от умерената, но и редовна употреба на ракия.

лечебни свойства на ракията

Консумацията на ракия е полезна за хора страдащи от високо кръвно налягане. Доказано, е че нивото на кръвното налягане се понижава при умерена консумация на ракия. Така, че този народен еликсир ни предпазва от коронарна болест на сърцето, инсулт, бъбречна недостатъчност много други здравословни проблеми породени от вредата, която високото кръвно налягане оказва върху нашия организъм.

Традиционната чашка ракия със салатка преди основното ядене се оказва изключително полезна и лековита. Съставките и засилват отделянето на стомашни сокове и ензими и подготвят стомаха за следващото по-тежко ядене.

Приета сутрин на гладно облекчава болките на страдащите от язва и гастрит.

Ракията е отличен природен лек, защото притежава антисептично и антибактериално действие. Използва се за лечение на зачервено гърло, бронхит. Много добре повлиява общото състояние при ангина, като загрява гърлото, облекчава болките и намалява кашлицата. С ракия се правят разтривки при ревматизъм, болки в ставите и шипове.

Всички знаем, че от алкохола се пълнее, затова изненадващо и радващо за пазителите на тънката талия звучи твърдението, че 50 гр ракия засилват метаболизма и подпомагат отслабването. Затова лятото наближава и  с чиста съвест можем да включим ракията в борбата с излишните килограми, а също така да заздравим сърцето и да поддържаме добър тонус и концентрация.

И за да не ме обвинят в пропагандиране на алкохолизма ще припомня, че тайната е в мярката. Умерено и редовно.