poleznobg.net
здраве

Семена от чия-ползи и вреди

Ползи

Семената от чия се причисляват към групата на супер храните и безспорно притежават редица полезни свойства – подсилват имунната система, помагат за детоксикацията на организма, съдържат алфа-линоленова киселина и така важните за правилното функциониране на организма омега-3 мастни киселини.

Не съдържат глутен, което ги прави идеални за хората страдащи от непоносимост към глутена.

 Понижават риска от инфаркт и сърдечни заболявания.

Вреди

В последните години учените установиха и някои странични ефекти от консумацията на семена от чия, водещи до опасни последици за нашето здраве. Разбира се в случая говорим за всекидневна употреба и в количество превишаващо нормалният дневен прием.

Понижават кръвното налягане

Повишеното кръвно налягане е безспорен проблем и много биха се учудили, че лекарите го причисляват към вредите от консумацията на чия. Но все пак не трябва да забравяме, че редовно употребяващите супер храни са и в добра физическа форма  и при тях рядко само в някои изключителни случаи се наблюдава проблема с повишеното кръвно налягане. Затова способността на чията да понижава кръвното налягане трябва да се взима в предвид, защото може да доведе и до виене на свят, прилошаване, болки в гърдите. Прекалено ниските стойности на кръвното налягане могат да доведат до внезапно нарушаване на функциите на важни органи-бъбреци, сърце, мозък и др.

Разреждат кръвта

Това обстоятелство трябва да се взема в предвид най-вече от хората на които им предстои някаква оперативна намеса. Семената от чия могат до доведат до по-трудно съсирване на кръвта, а от там и до по-голяма кръвозагуба.  

Предизвикват алергии

Наблюдавани са случаи на алергии причинени от консумацията на чия. Най-леката форма на алергична реакция към тях е обрив, подуване или сърбеж в областта около устата. По-тежките и опасни форми на алергия са отток на гърлото и езика, води до блокиране на дихателните пътища.

Храносмилателни разстройства

Голямото количество фибри, често води до  подуване на стомаха и газове.

В обобщение нека да припомним, че всичко е полезно с мярка. Семената от чия могат да допринесат изключително много за нашето добро здравословно състояние и да ни навредят, ако прекалим с консумацията им.

Comentários no Facebook