poleznobg.net
билки

Шипки при диабет

Всички знаем, че в шипките се съдържа голямо количество витамин С, наличието на който ги прави много полезни и с това се изчерпва общото познане. Но се оказва, че шипката понижава кръвната захар, стимулира образуването на червените кръвни клетки и е истинска поливитаминна бомба, която няма аналог в природата. Не съществува друг естествен продукт, който да е така богат на различни витамини.

описание

Шипката е храст достигащ до 2-3 метра височина. Стъблото на който е обилно покрито с шипове, най-гъсто разположени по младите клонки. Корените са жилави и проникват дълбоко в почвата. Листата са остроназъбени с яйцевидна форма. Цветовете са големи и бели, обагрени в бледорозово или розово-червено, красиви и много ароматни.

Шипката е родоначалник на култивираната роза, от която са създадени повече от 10 000  сортове. Плодовете и се изолзват като лечебно и хранително средство. Препоръчва се брането им да става няколко дни преди пълното им узряване през септември-октомври. Сушат се на слънце при често разбъркване, за да съхранят естествения си цвят. Доказано е, че витаминното съдържание се запазва, ако шипките веднага се подложат на бързо сушене  при 100 градуса за около час, а след това се доизсушат при нормална температура.

съдържание

Както вече казахме в природата не съществува друг естествен продукт, който да има такова разнообразие от витамини. По този показател шипките са на първо място от плодовете, особено по високото си съдържание на витамин С, витамини В1 и В2, К, А, РР, Р. Плодовете съдържат още дъбилни вещества, захари, пектин, фитонциди, лимонена и ябълкова киселина, етерично масло, флавоноиди, никотинова киселина, минералите калий, калций, магнезий.

лечебно действие

Първото документирано използване на шипката като противовъзпалително средство е от времето на Хипократ. По-късно шипката е била използвана за лечение на рани при ухапване от куче и затова бива наречена кучешка роза. През 16 век руската народна медицина е използвала отвара от шипков цвят, с която напоявали превръзка поставяна на рана. Намерени са записки, според които “ от водата получена от шипковите цветове, раните загарят, започват да сърбят и не се разпространяват нито на ширина, нито на дължина“. В традиционната тибетска медицина шипковия плод се е използвал като лечебно средство при туберколоза, за лечение на дезинтерия, жлъчно- и пикочнокаменна болест, сърдечни заболявания.

Лечебните качества на шипката са разнообразни. Действа диуеретично, запичащо и кръвосъсирващо. Намялява чупливостта на капилярите поради наличието на витамин Р.

антиоксидант

Голямото количество на витамин С в шипката обуславя и неговото силно антиоксидантно действие. Витамин С влияе на окислителните процеси, подобрява храненето на клетките и премахва настъпилите болестотворни промени. Шиковият плод има профилактично действие срещу артеросклерозата, защото понижава съдържанието на холестерола в кръвта. Комбинацията от витамин С и Р влияе благотворно върху пропускливостта на капилярите и по този начин предотвратява образуването на отоци и асцит. Благодарение на пектина съдържащ се в шипките се образува защитен слой върху стомашно-чревната и бронхиалната лигавица. Шипките стимулират обмяната на веществата, повишават съпротивителните сили на организма при простудни заболявания и грип, нормализират кръвообращението и високото кръвно налягане, имат жлъчегонно и диуретично действие.

помагат при диабет

Шипковият плод има свойството да понижава кръвната захар, стимулира образуването на червени кръвни телца, повишава работоспособността и се препоръчва при болни от диабет, анемия, умствена и физическа умора.

Семената от плода  имат жлъчегонно, диуретично и антисетично действие. Отвара и чай от шипков цвят се използват за компреси при възпаление на очите.

при камъни в бъбреците

Отвара от корени на шипка помага за разграждането на камъни в бъбреците, стомашно-чревни заболявания, като запичащо средство.

шипката и красотата

При недостиг на витамин С кожата на лицето става суха, появяват се кръвоизливи и пигментни петна. За свежа и сияйна кожа освен редовното пиене на шипков чай помага и обтриването на лицето поне веднъж в седмицата с охладена шипкова отвара.