poleznobg.net
здраве

Шоколад-изкусителния антиоксидант

Прекрасно е да знаем, че  това сладко изкушение е полезно за нашето здраве! Е, разбира се и тук важи правилото, както навсякъде да не злоупотребяваме с количеството. С какво е полезен ще попитат някои – само захар и мазнини. Но шоколада не е само това, за наша голяма радост. Тайната му се крие в неговата основна съставка – какаото. Ацтеките още от 14 век са ценели и почитали какаото, като свещено. Мнозина от нас се лишават от удоволствието да усетят нежно разтапящия се вкус на шоколада от страх да не напълнеят, но учените последните години доказаха, че не трябва да лишаваме организма си от шоколада.

антиоксидант

Благодарение на съдържащите се в него полифеноли шоколада е изключително полезен за организма със своето антиоксидантно действие. Според някои изследвания, в него се съдържат повече полифеноли, отколкото в червеното вино. Когато, комбинираме парче изкусително вкусен шоколад с чаша червено вино, ще бъдем сигурни, че сме направили най-доброто за нашите кръвоносни съдове, младежкия вид на лицето и…блясъка в очите. А, ако не сме забравили талията ще се ограничим само с 50-60 гр. Установено е, че всекидневно трябва да похапваме по толкова количество шоколад, за да подобрим еластичността на кожата,да запазим нормално ниво но холестерола в кръвта и да подобрим еластичността на кожата.

антидепресант

Доказано е ,че шоколада е ефективен антидепресант. Консумацията му помага за производството на серотонин, по известен като хормона на щастието. Но, за да бъдем щастливи и красиви не трябва да забравяме безопасното количество шоколад препоръчвано от учените 50 -60 грама. В противен случай ще си навлечем повече проблеми отколкото ползи.

прави ни по-умни

 Шоколада спада към групата на така наречените бързи въглехидрати ,това означава че се усвоява почти веднага от организма. Неговата съставка флавонол подобрява мисловната дейност и прави мисълта ни по-бърза. Затова шоколада е подходяща храна преди изпит или важен тест

напълняване

Всекидневната употреба на 100 или повече грама шоколад естествено ще доведе до качване на килограми. С изключение на тези , които всяка сутрин не отделят по няколко часа на  модерния петобой или маратонското бягане. Но, тъй като тези случаи са рядкост, да не кажем изключителна рядкост, по-добре да поговорим и за вредата от шоколада, когато не внимаваме с количеството.Всекидневната злоупотреба със сто или повече грама  шоколад, може и да ни опъне бръчките, но със сигурност ще ни опъне и дънките. Това от своя страна няма да ни изкара от депресията, а ще ни стресира още повече. Затова, за да се наслаждаваме на прекрасния шоколад без угризения на съвестта не трябва да забравяме, да внимаваме с количеството.