poleznobg.net
за доматоп4

Шунгит-лечебният камък

Шунгитът притежава уникални защитни и лечебни качества, които не се срещат при другите минерали. Добива се в Карелия(Република в състава на руската федерация, близо да границата с Финландия). Установено е, че шунгитът предпазва от вредните електромагнитни вълни и геопатогенни излъчвания. Според учените уникалните му лечебни свойства се дължат на съдържащите се в него фулерени.

Какво е фулерени

Фулерените са четвъртата алотропна форма. Открити са случайно при изследване на абсорбционните спектри на звездния прах. За откритието си учените Смоли, Кърл и Крото получават Нобелова награда. Фулерените в шунгита се състоят от 60 и 70 въглеродни атома, свързани в кристална решетка. Сферичната структура и малкият размер на молекулите дава надежда на учените, че фулерените са в състояние да създадат механична бариера за проникването на вируси в клетките на заразения организъм. Взаимодействайки с водата, шунгитът отделя в нея лечебни комплекси на тези  частици, които пораждат ефекта на марциалните води, лекуващи алергии, кожни заболявания, рани, изгаряния, захарен диабет, пародонтоза.

Шунгитовата вода е мощен природен антиоксидант, съдържащите се в нея в хомеопатични дози фулерени регулират нивото на свободните радикали до нормални граници. Ако са повече от нормалното, тези биохимични молекули причиняват над 70 от най-честите заболявания като диабет, стомашно-чревни заболявания, атеросклероза, сърдечни и мозъчни заболявания, ревматоиден артрит, простуда, грип, подагра, Алцхаймер, Паркинсон, високо кръвно налягане, намаляване на зрението, туморни процеси. 

Изключителните свойства на фулерените се използват в нанотехнологиите, за получаването на материали с нови и непознати досега физични и химични свойства.

Шунгитовите материали добиват все по-голяма популярност. В Япония, започват да използват шунгита в областта на компютърните технологии, а в Китай и Чехия – за пречистване на водата, в Германия – предимно за терапевтична употреба, във Финландия – в производството на строителни материали.

Произход

Няколко са теориите за произхода на минерала. Според едната  в плитките заливи на древно море живели примитивни организми, които хилядолетията превърнали в шунгит. Според други учени той дошъл от Космоса с метеорит преди повече от 2млрд.години. Изследователи на шунгита казват, че по форма и структура той носи особеностите на вулканичните вещества, тоест – възможно е да има и вулканичен произход. Каквато и да е истината, важното е, че появилият се минерал е без аналог на Земята по своите полезни свойства.

Той ефективно отблъсква опасните за човешкото здраве  високо честотни електромагнитни излъчвания, като същевременно пропуска магнитното поле на Земята. Шунгита могже да действа като пълнител на широк клас композитни материали. На основата на шунгита и неорганичните свързващи вещества се създава широка гама от строителни материали със защитни свойства. Тези материали, съдържащи шунгит, са безопасни за околната среда.

Свойствата на шунгита са добре комбинирани с полезните свойства на други материали. Например, в строителни материали „Здраволит“ успешно се комбинират защитните свойства на шунгита с балнео и биоцидни свойства на  минерална бишофит, с възможност за пречистване на въздуха в помещенията с минерала магнезит .

В резултат на това този строителен материал има наистина уникални качества, осигуряващ здравословна атмосфера в жилищното строителство.