poleznobg.net
билки

Синя жлъчка, цикория

Синята жлъчка(известна още като цикория) расте из ливадите, сухите тревисти местности и край пътищата в цялата страна. Билката е многогодишно тревисто растение с ръбесто стъбло, покрито с власинки. Височината му достига до 1,20 м. Листата на растението са пересто нарязани, като приосновните са събрани в розетка, а стъблените които обхващат леко стъблото   са продълговати и вълнообразно назъбени. Цветовете са предимно сини, рядко се срещат бели.

използваема част

За лечебни цели се използва надземната част на синята жлъчка и корените и. Надземната част се бере по време на цъфтежа юли-август. Суши се бързо на сянка, като изсушените стръкове са със зелен цвят, а цветовете със син, без миризма и със лек горчив вкус. Корените се берат през есента, след увяхване на растението. Преди изсушаването се измиват добре и по-дебелите се нарязват. Сушат се на сянка, като изсушените корени са с тъмнокафяв цвят отвън и леко жълт отвътре, без мирис са и с леко горчив вкус.

състав

Корените на синята жлъчка съдържат инулин, гликозида интибин, фруктоза, холин, смоли, дъбилно вещество, белтъчни вещества и др. Цветовете на растението съдържат цихорин, а листата -инулин.

лечебно действие

Синята жлъжка има успокояващо действие върху централната нервна система и усилва сърдечната дейност, като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Повишава апетита и улеснява храносмилането. Употребата и понижава нивото на кръвната захар. Синята жлъчка има силно противомикробно действие и стимулира обмяната на веществата.

В народната медицина билката се използва при чернодробни и жлъчни болести, киселини в стомаха, гастрит, трудно уриниране, пясък в бъбреците, тения и глисти, неврастения.

Външно синята жлъчка се употребява под формата на лапи при кожни обриви и оттоци. Може да се направи настойка от цветовете със зехтин в съотношение 1:10, която да се употребява при изгаряния на кожата.

Изсушеният и изпечен корен се пие вместо кафе.

Вътрешно синята жлъчка се употребява като 2 супени лъжици смлени стръкове се заливат с 500 мл вода и се оставят да врат около 10 минути. Прецежда се и се изпива на 4 равни части в продължение на целия ден.