poleznobg.net
билки

Слез-полезен и достъпен

Слезът наричан още камиляк или окриличе (Malva silvestris) се среща край пътища, огради, ливади в цялата страна.  Казват, че билката расте само в непосредствена близост до населявана земя и ако човек го срещне на диво място, то със сигурност там някога е имало човешко присъствие.

описание

Слезът е едно-  или многогодишно растение. През първата си година то дава само листа във вид на розетка, а през втората силно разклонено стъбло, достигащо на височина до 1 метър. Листата му са длановидно насечени, с дълги дръжки, назъбени и покрити с власинки. Цветовете на слеза имат дълга дръжка, а цветът им е розов или виолетов. Плодът е под формата на малки питчици с 10 почти черни семена.

Слайд2използваема част

За лечебни цели се използват цветовете и листата на растението. При сушенето се губят много от слузестите вещества, които допринасят най-много за лечебното действие на слеза. Затова той трябва да се употребява по възможност в прясно състояние. Изсушените части на растението също имат лечени качества, но са с по-слабо действие.

състав

Цветовете и листата на растението съдържат слузесто вещество, витамин С, провитамин А, танини, органични киселини, етерично масло, минерални соли. Слузното вещество се отличава с високо съдържание на ксилоза и арабиноза.

лечебно действие

Слезът има противовъзпалително, облекчаващо, седативно, слабително , отхрачващо и омекотяващо действие. Употребява се при кашлица, задух, болки в стомаха и червата , газове.

В народната медицина билката намира приложение и при трудно уриниране, възпаление на сливиците, възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Под формата на чай слезът се използва при възпалителни процеси на  слизестите ципи вътре в организма -гастрит, стомашно-чревния и уринарния тракт, при язви на стомаха и червата, проблеми с черния дроб.

Външно се препоръчват бани при възпаление на очите, за гаргара при проблеми със сливиците, за облекчаване на болките при зъбобол. Миенето на лицето с хладка отвара от слез оказва благоприятно влияние при псориазис и уртикария.

Ефикасни са баните от слез при подути крайници от счупвания и проблеми с вените.

Слайд3начин на приложение

при анемия и засилване на имунитета

В чаена чаша кисело мляко се слага половин чаена лъжичка изсушени и смлени плодчета, чаена лъжица пектин, половин чаена лъжичка канела и супена лъжица мед.

запарка от слез

Една супена лъжица от цвета или листата се запарва с 400 мл вряла вода и се оставя да кисне един час. Запарката се изпива подсладена с мед на три пъти в продължение на целия ден.

компрес от слез

Замесва се тесто от три-четири лъжици брашно, чаена лъжичка сода бикарбонат, супена лъжица мед, белтъка на едно яйце, супена лъжица зехтин и запарка от слез. Поставя се в тензух и се налага върху раната. Компреса се прави вечер преди лягане. Сутринта се раната се промива с лайка или смрадлика и се приготвя нов компрес.  Прави се в продължение на три дни, ако има нужда процедурата може да се повтори след почивка от три дни .

в кулинарията

Млади свежи листа от слез се прибавят към различни видове салати и зеленчукови смутита.