poleznobg.net
здраве

Защо е полезна солта

Солта е необходимо и незаменимо вещество, изключително важно за правилното функциониране на нашия организъм. Образува солната киселина в стомаха, която е необходима за преработването и усвояването на храната.Заедно с останалите соли определя постоянството но осмотичното налягане на кръвта, стимулира производството на еритроцити.

Соленият вкус на храната активира слюноотделянето, което от своя страна подобрявя храносмилането. Натрият и хлорът-съставките на солта са част от всички тъкани и течности в нашия организъм. Натрия помага за запазване на калция и други минерали.  А натрият в комбинация с калия регулира мускулните контракции.

Прекомерното намаляване консумация на сол и пиенето на много вода(първи съвет при спазващите диета) може да доведе до водна интоксикация. При нея е намалено нормалното ниво на натрий в организма, което от своя страна води до храносмилателни проблеми, повишава нервното напрежение, гърчове и др. Мозъкът е най-бързо податливия орган при свръххидратация и промяната в поведението е един от първите признаци при настъпила водна интоксикация – обърканост, сънливост, замъглено зрение, мускулни спазми и др.

След всичко казано дотук не означава,  да започнем да изпразваме солницата на всяко ядене. Прекомерната употреба на сол води до редица здравословни проблеми. Не трябва да се отказваме от консумацията на сол, ако искаме нашия организъм да функционира правилно, но е необходимо да спазваме златното правило – всичко е полезно с мярка.