poleznobg.net
Цветя

Как да направим букет от сухи цветя

Много от растенията, които растат на воля покрай пътя или в полето са подходящи за направата на букет от сухи цветя, който цяла зима ще ни напомня за красотата на лятото. Някои видове са в състояние да запазят свежия си вид няколко години. Да си направим букет от сухи цветя не е сложно. На първо място те трябва да са откъснати навреме , да са здрави и задължително да ги отрежем с ножица, а не да ги късаме.

откъснати навреме

Първото условие на успешната направа на такъв букет е да ги откъснем навреме и да ги изсушим правилно. Цветята трябва да се отрежат преди пълното им разцъфтяване. За да остане дръжката изправена и цветовете да бъдат в правилното си положение.

цветята трябва да са здрави

Цветята, които сме си избрали за изсушаване трябва да са здрави да не са нападнати от болести и неприятели.

отрязани с ножица

За по-голяма прецизност и запазване здравината на цветята, задължително трябва да ги отрежем с ножица, а не да ги късаме.

техники на изсушаване на цветята

когато ги отрежем трябва да ги навържем на малки снопчета и на ги закачим обърнати обратно на сенчесто и проветриво място. Някои видове можем да ги наредим направо във вазите без да слагаме вода и след време да ги напръскаме с лак за коса. Ако искаме да ги изсушим по-бързо, можем да ги сложим в загрята фурна за около 30-50 секунди, като преди това ги поръсим с пясък.

видове сухи цветя

Акроклинум (Acrolinum)

Това едногодишно цвете е пренесено от Австралия. Стъблото му е силно разклонено, като разклоненията са тънки и достигат до 40-50 см. Съцветието е от розови листчета, в началото е наклонено , но след разцъфтяването се изправя.

Амобиум (Ammobium)

Многогодишно цвете, също пренесено от Австралия. Не е студоустойчиво, затова при условията на нашия климат се отглежда като едногодишно. Високо е 50-60 см. , стъблото му е силно разклонено. Приземните му листа са събрани в розетка, а горните са по-къси по-тесни с , които в последствие образуват така наречените крила на стъблото. Съцветията му са около 2 см в диаметър, групирани са по няколко и са заловени по върха на разклоненията. Обвивката на съцветието е съставена от няколко реда бели, извити навън листчета.

Гинериум (Ginerium argenteum)

Гинериумът е известен още като трева на пампасите. Произхожда от субтропичните области на Америка. Растенията са многогодишни, листата им са дълги около един метър и са широки около 50 см. Цветето е двуполово. Женските растения са много красиви. Метлиците им са извити и покрити с дълги блестящи власинки.

Лагурус (Lagurus ovatus)

Двугодишно растение. Образува малка туфа, листата са тесни покрити с власинки, от нея израстват множество стъбла с височина 25-30 см  Всяко едно от тях завършва с голям брой класчета събрани в един общ голям клас с формата на яйце. Тези класове са декоративния елемент в растението. Използват се за декорация на букети, използват се в прясно и изсушено състояние.