poleznobg.net
здраве

Сурова торта

Суровата торта печели все повече привърженици сред любителите на здравословното хранене. Да си направим сами полезна и вкусна сурова торта съвсем не е трудно.  Преди да кажем как се правят блатовете първо трябва да уточним, че суровата торта не е по-малко калорична от класическата, но пък е по-полезна и можем да и се наслаждаваме с чиста съвест, че правим нещо за здравето си.

Как се правят блатовете?

Блатовете на суровата торта се приготвят от ядки, фурми, сушени сини сливи или кайсии и кокосово масло. Ядките се слагат сурови, като се препоръчва предварителна да ги накиснем във вода за по-лесно храносмилане.

Основната съставка на блатовете са сушените плодове (фурми или сливи), като те дават сладост на тортата и плътност на блата.

Как се приготвят кремовете?

Щом говорим за торти естествено не можем да пропуснем крема. Най-често използваните продукти са пасирани авокадо или банан, пожелание се слагат тахан, кокосово масло, което след охлаждане помага за стягане на крема.

Украса

За украса на тортата можем да използваме ядки, ягоди, малин, боровинки и др.

Когато говорим за торта трудно можем да си представим нещо без карамел и шоколад, затова те присъстват в много от рецептите за ужас на абсолютните привърженици на здравословното хранене, но пък прекаления светец…

Разбира се тези съставки са пожелание, ако искаме можем да минем и без тях.

Рецепти

Сурова торта с крем кафе

за блата

100 гр лешници

100 гр фурми

1 с.л. какао на прах

1 с.л. кокосово масло

за крема

1 банан

половин авокадо

3 с.л. кокосомо масло

1 ч.л. ситно смляно кафе

2 с.л. какао на прах

Лешниците, фурмите, какаото и кокосовото масло се пасират в кухненсия робот. Сместа се разстила във форма за торта и се слага в хладилника. Ако запечем лешниците значително ще подобрим вкуса на блата, но тогава излизаме малко от границите на суровата торта и полезността и, така че запичането на ядките е пожелание.

Бананът, авокадото, кафето и какаото се пасират. Кокосовото масло се прибавя постепенно на тънка струйка. Кремът се разстила върху тортата и се слага в хладилника за 2 часа. Украсява се по-желание.

Сурова торта с ягоди

за блата

50 гр фурми

50 гр стафиди

2 с.л. кокосови стърготини

2 с;л; кокосово масло

за крема

100 гр ягоди

1 банан

половин авокадо

2 с.л. кокосово масло

Начина на приготвяне е като на първата рецепта. Продуктите за блата се пасират в кухненския робот. Получената смес се разстила във форма за торта и се слага в хладилник. Крема след пасирането на продуктите се разстила върху блата и се украсява по-желание. Тортата се прибира в хладилника за около два часа.