poleznobg.net
Uncategorized

Свети Мина – покровител на семейството

На 11 ноември православната църква почита свети Мина -покровител на семейството, сираците, бездомните и хората поели на дълъг път. Св. Мина закриля жените и им помага  да заченат.

Чудотворната икона на Свети Мина се намира в Обрадовския манастир „Свети Вмчк. Мина“ край София.

Според легендите през 11в. на това място е имало голям манастирски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора,

През Средновековието манастира е част от Софийската Мала Света Гора – множество от манастири около сегашната ни столица. С падането на България под турско робство  Светата обител е напълно разрушена, но споменът за манастира на името на светеца-воин Мина живее в историческата памет на българина.

При прокопаването на коритото на река Владайска са открити основи на сгради, а по-късно реката дълго време е носила керемиди, камъни и тухли.

През 1927г. селяни случайно се натъкват на останки от древния манастир и в периода 1942 — 1945г. Обрадовската обител е възстановена в сегашния си вид. Тогава е издигната днешната манастирска църква, а малко по-късно са построени няколко параклиса.  Построена е  сграда за подслон на поклониците, която съществувала до 1969г. Сега на нейно място са издигнати две  жилищни постройки.

Манастирът има чудотворна икона на Св. Мина, изобразен в цял ръст, с копие и кръст. Ръката, която държи кръста, самият кръст, върха на копието, ореолът, кръста върху щита и токата на колана му са с метален обков.

Според поверието иконата не оставя никого, стига човек да се моли с искрена и чиста вяра