poleznobg.net
здраве

Тиква за здраво сърце и стомах

Разнообразието на витамини и минерали в тиквата я прави полезна както за сърдечно-съдовата система, така и за работата на стомашно-чревния тракт.

съдържание

Плодовото месо на тиквата съдържа захари, минерални соли – като най-голямо е количеството на калий, фосфор, калций и магнезий, а също така на натрий и желязо. От витамините най-високи са стойностите на каротина, следват го витамини от В групата, витамин С, РР, К. Тиквените семки са богати на мазнини, белтъчини, витамини А, В и С.

лечебно действие

Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества.  Богатото съдържание на калиеви соли в плодовото месо определя използването и като лечебно средство, стимулиращо сърдечната и мускулната дейност. Съдържащите се в тиквата калциеви, фосфорни и магнезиеви соли вземат активно участие в образуването на костите и зъбите, затова тя е особено полезна храна за бременните и малките деца.

при анемия

Наличието на железни соли в тиквата помага за образуването на хемоглобина в кръвта. Освен това желязото и магнезият влизат в състава на редица ензими, които регулират обмяната на веществата.

подобрява перисталтиката

Сварената, печената тиква, както и натуралния сок от сурова тиква засилват перисталтиката на червата. А също така и оказват благоприятно влияние при чревни възпаления.

Натуралният сок от тиква има успокояващо действие на нервната система. Затова при стрес се препоръчва изпиването на една чаена чаша сок вечер преди лягане.

намалява холестерола

Пектиновите вещества съдържащи се в тиквата спомагат за намаляване съдържанието на холестерол в кръвта. Редовната консумация на варена или печена тиква (но не под формата на тиквеник) помага отслабването и ни дарява със здрава кожа и нокти. Много ефикасни в борбата с килограмите са разтоварващите дни с тиква. А освен това тя има ясно изразен диуретичен ефект, поради което се прилага и с лечебна цел при болни с отоци.

при уголемена простата

При уголемена простата много добър ефект оказва пиенето на отвара от счукани тиквени семки. Семките се смилат, заливат се с вода и се варят на водна баня за около 20 минути. Отварата се пие три пъти дневно по 100-120 грама половин час преди ядене.

Консумацията на тиква се препоръчва като диетична храна при заболявания на черния дроб, бъбреците и при подагра. Външно настъргана сурова тиква намира приложение при изгаряния и екземи по кожата. Семките на тиквата се използват срещу вътрешни паразити, а също така оказват слабително и пикочогонно действие.

тиква за красота

Тиквата поддържа здрави кожата, зъбите и костите. Маските със съдържание на тиква имат много добър тонизиращ и освежаващ ефект върху кожата на лицето. При суха и застаряваща кожа към маската се добавя и една супена лъжица зехтин.