poleznobg.net
билки

Трицветна теменуга- Viola tricolor

Малко известно е, че красивата трицветна теменужка, която се среща по нивите, ливадите и горите навсякъде в нашата страна е полезна билка за нашето здраве и красота.

лечебно действие

Трицветната теменуга действа отхрачващо, антибактериално, пичогонно, нервноуспокоително и разхлабващо. Намира приложение като лечебно средство при суха кашлица, кожни проблеми-екземи, акне, импетиго, ревматизъм и заболяване на пикочните пътища. Помага за изхвърляне на излишните течности от организма и поддържане на оптимално тегло.

В нашата народна медицина трицветната теменуга се употребява при кожни обриви, магарешка кашлица, камъни и пясък в бъбрециге, артеросклероза и др.

описание

Слайд2Трицветната теменуга е многогодишно или едногодишно тревисто растение с право, ръбесто, леко разклонено стебло, високо до 30 см и тънък вретеновиден корен. Листата са последователни с дълги дръжки и два прилистника. Цветовете са единични,  разположени на върха на стеблото.  Обагрени са с жълто, виолетово, синьо и бяло.

използваема част

За лечебни цели се използва надземната част на растението, брана по време на цъфтежа май-август. Суши се на сухо и проветриво място. Изсушената билка е без миризма и сладко-горчив вкус.

състав

Витамин С, сапонини, калиеви и магнезиеви соли, танини, слузесто вещество, салицилова и винена киселина, етерично масло и др.

начин на употреба

Две супени лъжици от билката се запарват с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат около петнадесет минути. Запарката се пие по 100-120 мл четири пъти дневно преди хранене.

Външно се препоръчва обтриване на засегнатата кожа със запарка от билката  или с домашно приготвен лосион за лицето.

лосион за лице

250 мл розова вода

30-40 капки спиртна тинктура от цветовете на трилистната теменуга.

спиртна тинктура

Напълва се едно малко бурканче с цветовете на билката и се залива догоре с чист медицински спирт . След около седмица се прецежда и се налива в тъмно шише.

Внимание!

Приемането на по-високи дози може да предизвика повръщане.